Pokażę Ci jak przygotować pyszne ciasteczka „Amoniaczki”. Z racji tego, że zbliżają się święta, jako formy na ciasteczka posłużyłam się formami w iście świątecznym klimacie. Ciasteczka możesz wykonać oczywiście w różnych foremkach ponieważ pasują one do wielu okazji nie tylko tych świątecznych. „Amoniaczki” to pyszne ciasteczka pokryte delikatną warstwą cukru co sprawia, że wyglądają one bardzo elegancko i są słodziutkie.

 

Na początek do miski wrzucamy margarynę i ucieramy ją z cukrem,  2 żółtkami i jednym całym jajkiem. 2 pozostałe białka odkładamy do małej miseczki ponieważ później nam się przydadzą.

amonamon2

W szklance śmietany rozpuszczamy 2 łyżeczki amoniaku i czekamy chwilę jak zacznie się burzyć(trochę napęcznieje). Do utartej wcześniej margaryny dodajemy gotową śmietanę z amoniakiem oraz 3 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy na 3 godziny do lodówki.

amon1amon3

Po 3 godzinach na stolnicę wysypujemy trochę mąki i wykładamy schłodzone ciasto. Ciasto powtórnie wygniatamy na stolnicy i dodajemy mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto nie powinno być twarde. Następnie ciasto dzielimy na kilka mniejszych części(ja podzieliłam na 4).

amon4amon5

Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy ją na grubość około 0,5 cm(może być mniej). Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy różne formy ciasteczek, robimy to według własnego uznania. Wykrojone ciasteczka smarujemy z jednej strony roztrzepanym pozostałym białkiem i maczamy tą stroną w cukrze. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem i pieczemy około 20 minut aż uzyskają złoty kolor.

amon6amon7

amon8

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasteczka Tagi: , , ,