Share on Facebook96Share on Google+0

Cześć. Mam dla Ciebie propozycję przygotowania bardzo dobrej oraz  niewymagającej wielkiego nakładu pracy babki z rodzynkami. Babka z rodzynkami to pyszne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach. Całość z wierzchu polana jest glazurą cukrową. Jeśli masz chęć na coś słodkiego lub oczekujesz gości to babka ta będzie znakomitym pomysłem.

 

Ciasto

Przed przygotowaniem ciasta wrzucamy rodzynki do gorącej wody w celu zaparzenia. Po zaparzeniu odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i miksujemy wszystko na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy.

babzrodz1babzrodz4

 

Pod koniec miksowania do ciasta wrzucamy rodzynki oraz wrzącą margarynę (margarynę gotujemy w głębokim garnuszku) ciągle miksując.

babzrodz5babzrodz6

babzrodz7

 

Kiedy ciasto mamy już gotowe to bierzemy się za przygotowanie formy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika.

babzrodz8babzrodz9

 

Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Glazura cukrowa

Do garnuszka wlewamy 5 łyżek mleka a nastepnie lekko podgrzewamy wsypując cukier puder. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do gotowego roztworu wyciskamy sok z połowy cytryny.

 

Babkę po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie polewamy przygotowaną glazurą cukrową.

babzrodz10babzrodz11

babzrodz12

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , ,