Share on Facebook322Share on Google+0

Cześć, mimo niemałej nieobecności mam dla Ciebie nowy przepis jakim jest „Ciasto balowe”. Ciasto nie należy do najtrudniejszych w przygotowaniu a na pewno jest bardzo pyszne. „Ciasto balowe” jest to biszkopt wyłożony masą budyniową, masą kajmakową oraz 2 warstwami krakersów. Całość posypana jest utartą czekoladą. Jak już sama nazwa wskazuje jest to znakomity smakołyk na wszelkiego rodzaju bale oraz przyjęcia okolicznościowe.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

 

shrekshrek1

shrek2shrek3

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

 

shrek5szkiel9

 

Masa

Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.

krlw6krlw9

 

Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.

krlw7krlw10

 

Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.

krlw12krlw13

 

Wykonanie

Na zimny biszkopt wylewamy gorącą masę budyniową. Następnie na masę układamy warstwę krakersów.

ciasbal3ciasbal5

 

Na krakersy wykładamy masę kajmakową (można masę lekko podgrzać wkładając puszkę do gorącej wody, będzie się lepiej rozsmarowywać na krakersach) .Na masę kajmakową układamy drugą warstwę krakersów.

ciasbal8ciasbal9

 

Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną, którą z kolei posypujemy utartą gorzką czekoladą.

ciasbal14ciasbal17

 

Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy. Najlepsze jest na drugi dzień.

ciasbal16ciasbal18

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , ,