Share on Facebook52Share on Google+0

Cześć, Mam dzisiaj dla Ciebie bardzo ciekawy przepis jakim jest ciasto jabłkowe. Wbrew pospolitej nazwy ciasto jest bardzo pomysłowe i łatwee w przygotowaniu. Ciasto jabłkowe to warstwa okrągłego ciasta na której wyłożone są jabłka wypełnione dżemem. Całość  polana jest masą budyniową i udekorowana dodatkami. Jest to świetny pomysł na szybki deser jak również nadaje się na wszelkie imprezy okolicznościowe.

 

Ciasto

Do miski wkładamy margarynę, mąkę, cukier i pozostałe składniki na ciasto. Wszystko dokładnie zagniatamy rękoma do uzyskania jednolitej masy (jeżeli się będzie kleić to posypujemy mąką). Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny (zapakowane w folię aluminiową).

ciasjab1 (Copy)ciasjab2

ciasjab3

 

Po upływie ustalonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 4 równe części. 3 części rozgniatamy razem na tortownicy (średnica ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (boki tortownicy smarujemy dokładnie tłuszczem).  Z pozostałej części ciasta robimy wałeczki i układamy je na brzegach tortownicy a następnie ugniatamy na wysokość do 3 cm.

ciasjab12ciasjab13

ciasjab14

 

Teraz bierzemy się za przygotowanie jabłek. Jabłka obieramy, przekrawamy w poprzek i wydrążamy środki (na wylot, tak jak pokazane na zdjęciu).

 

ciasjab5ciasjab6

ciasjab7ciasjab8

 

Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (płaską częścią do ciasta).  Przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie wydrążone otwory w jabłkach wypełniamy dżemem. Tak przygotowane ciasto posypujemy orzechami i cynamonem.

ciasjab15ciasjab16

ciasjab17

 

Masa

Do rondelka wlewamy 2/3 śmietany a w 1/2 rozrabiamy budyń. Śmietanę wstawiamy do gotowania. Do gotującej śmietany wlewamy rozrobiony budyń. Całość gotujemy.

ciasjab18ciasjab19

 

Ugotowany budyń wylewamy na jabłka (jeszcze gorący).  Masę budyniową równo rozprowadzamy na jabłkach. Wierzch posypujemy migdałami.

ciasjab20ciasjab21

 

Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 10 minut. Podczas pieczenia sprawdzamy patyczkiem (najlepiej długą wykałaczką) czy jabłka są miękkie. Po upieczeniu dekorujemy ciasto na wierzchu według uznania (ja udekorowałam bitą śmietaną i posypką czekoladową).

ciasjab21ciasjab26

ciasjab27ciasjab28

ciasjab

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,