Share on Facebook84Share on Google+0

Cześć. Mam dla Ciebie nowy przepis na ciasto jakim jest „kora orzechowa z brzoskwiniami’. Kora orzechowa nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu ciast ale warto się trochę namęczyć ponieważ jest bardzo pyszna. „Kora orzechowa” składa się z 2 ciast orzechowych przełożonych wewnątrz masą oraz delicjami. Wierzch ciasta wyłożony jest masą oraz brzoskwiniami a całość polana galaretką. Jest to świetny pomysł na wszelkiego rodzaju przyjęcia rodzinne i różne imprezy okolicznościowe.

 

 

Ciasto orzechowe

Do miski wrzucamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz 3 żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

kororz10kororz11

 

 

W osobnej miseczce mieszamy pozostałe produkty. Następnie przesypujemy je do przygotowanej wcześniej piany i wszystko mieszamy łyżką.

kororz9kororz12

kororz14kororz15

 

 

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta pieczemy osobno na takiej wielkości blasze około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zrywamy papier z ciasta i odstawiamy do wystudzenia.

kororz16kororz17

 

Masa

Do rondelka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy z 3 łyżkami cukru. W tym czasie do osobnego naczynia wlewamy 3/4 szklanki wody, wsypujemy 2 budynie, 1 łyżkę mąki pszennej i wbijamy 5 żółtek. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się syropu.

kororzkororz1

kororz5kororz6

 

Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń będzie już zimny to do miski wkładamy 1 i 1/2 kostki margaryny i miksujemy dodając budyń.

kororz20kororz21

 

Galaretka

2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.

kororz19

 

Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na jedno ciasto orzechowe wykładamy 1/3 przygotowanej wcześniej masy.

kororz22kororz23

 

Na masę układamy delicje lekko zamoczone w kawie rozpuszczalnej (można również maczać w rumie lub innym alkoholu).

kororz24kororz25

 

Na delicję wykładamy połowę pozostałej masy i przykrywamy drugim ciastem. Na drugie ciasto wykładamy resztę masy, na którą kładziemy pokrojone brzoskwinie a wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce.

kororz26kororz27

kororz28kororz29

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,