Share on Facebook95Share on Google+0

Dzień dobry, pokażę Ci dzisiaj jak przygotować ciasto o jakże szlachetnej nazwie „Królewicz”. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a zarazem bardzo pyszne. „Królewicz” składa się z 2 warstw ciasta miodowego przełożonego wewnątrz biszkoptem oraz masą. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana posypką. Jest to znakomity pomysł na wszelkie imprezy okolicznościowe takie jak imieniny, urodziny a także inne podobne okazje.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5szkiel9

 

 

Ciasto miodowe

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

krlwkrlw1

 

Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części.

krlw2krlw3

 

Następnie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Z drugą częścią postępujemy tak samo.

krlw4krlw5

 

Masa

Do rondelka wlewamy 1/2 litra mleka, dodajemy cukier, margarynę i gotujemy.

krlw6krlw9

 

Do pozostałego mleka wbijamy 2 jajka, wsypujemy obydwie mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki z mąki.

krlw7krlw10

 

Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając aby powstała jednolita masa budyniowa.

krlw12krlw13

 

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.

 

Połowę gorącego budyniu (nie studzimy) wylewamy na pierwszą warstwę ciasta miodowego.

krlw14krlw15

 

Następnie kładziemy przygotowany wcześniej biszkopt i wyewamy na niego resztę masy oraz przykrywamy wszystko drugą warstwą ciasta miodowego. Całość polewamy polewą czekoladową.

krlw16krlw17

krlw18krlw19

 

Dekorujemy według uznania, w moim przypadku była to kolorowa posypka. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

krlw20krlw21

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , ,