Share on Facebook235Share on Google+0

Nadszedł czas na nowy przepis. Przedstawię Ci jak przygotować delikatne ciasto o przepięknej nazwie jaką jest „Łabędzi puch”. Nie jest to trudny przepis ale trzeba włożyć w niego trochę pracy. Ciasto składa się z 2 warstw biszkoptu przełożonego wewnątrz dżemem porzeczkowym oraz delikatną masą. Całość pokryta jest masą i posypana prażonymi wiórkami. Jest to znakomity pomysł na imprezy takie jak imieniny czy urodziny z udziałem dorosłych ponieważ jednym ze składników jest rum.

 

Na początku przygotujemy bułki tzw. „kajzerki”, które będziemy używać do masy. 2 bułki namaczamy w 1 szklance mleka. Bułki namaczamy tak długo aż całe mleko wsiąknie.

labpuch

 

Następnie zagotowujemy 1 szklankę mleka dodając 1/2 szklanki cukru. Do gotującego się mleka wkładamy stopniowo rozmiękczone bułki i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia.

labpuch1labpuch2

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5pijprzek13

 

Prażone wiórka kokosowe

Do rondelka wkładamy 1/4 margaryny, 2 łyżki cukru i podgrzewamy aż się wszystko rozpuści. Następnie dodajemy 10 dag wiórek kokosowych i smażymy na złoty kolor ciągle mieszając. Gotowe wiórka odstawiamy do wystudzenia.

labpuch3labpuch4

labpuch5labpuch6

 

Masa

Do miski wkładamy margarynę i miksujemy dodając stopniowo wcześniej przygotowaną masę kajzerkową. Pod koniec miksowania dodajemy 4 łyżki rumu i jeszcze chwilę miksujemy.

labpuch7labpuch8

labpuch9

 

Bierzemy się teraz za końcowy etap. Biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Spodnią część smarujemy dżemem z czarnej porzeczki a następnie wykładamy na niego masę kajzerkową (zostawiamy około 5 łyżek na wierzch ciasta).

labpuch11labpuch13

labpuch14labpuch15

 

 

Na masę wykładamy górną część biszkopta, którą z kolei smarujemy masą. Wszystko posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

labpuch16labpuch17

labpuch18labpuch19

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , ,