Share on Facebook16Share on Google+1

Po krótkiej nieobecności przyszła pora na kolejny przepis jakim jest ciasto marmurkowe. Przepis ten nie należy do najtrudniejszych i z pewnością nie będzie wielkim wyzwaniem podczas jego przygotowywania. Ciasto marmurkowe są to 3 warstwy kruchego ciasta przełożone w dolnej części masą makową oraz w górnej masą kokosową. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto te jest wyśmienitym pomysłem na większość okazji.

 

Ciasto

Do miski wkładamy mąkę, margarynę, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.

cmar1cmar3

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną część układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasto drugie i trzecie mrozimy w zamrażarce.

cmar4cmar6

Masa makowa

Teraz przygotowujemy masę makową. Mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Mak po wystudzeniu mielimy dwa razy, podczas mielenia dodajemy orzechy, cukier i bułkę tartą. Do zmielonego maku dodajemy miód, skórkę pomarańcza oraz dwa żółtka. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

cmar7cmar9

Masa kokosowa

Przygotowanie masy kokosowej zaczynamy od ubicia sześciu białek na sztywno. Następnie dodajemy 1 szklankę cukru i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy wiórka kokosowe i całość mieszamy łyżką.

cmar11cmar13

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady.

Przygotowanie

Na początek smarujemy powidłami wcześniej wyłożone na blaszce ciasto i wykładamy na nie masę makową.

cmar8cmar10

Na mak ucieramy ciemne zamrożone ciasto, na które z kolei wykładamy masę kokosową. 

cmar12cmar14

Jako ostatnią warstwę ucieramy białe zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

cmar15cmar16

cmar17

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , ,