Share on Facebook52Share on Google+0

Cześć, mam dla Ciebie nowy przepis na pyszne ciasto jakim jest „Rozkosz”. Ciasto nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu i cierpliwości na jego przygotowanie. „Rozkosz” są to dwie warstwy ucieranego ciasta, przełożone masą kakaowo-orzechową. Całość udekorowana jest bitą śmietaną i posypana zmielonymi orzechami laskowymi. Ciasto jest znakomitym dodatkiem podczas wszelkich imprez okolicznościowych.

 

Ciasto

Na początek miksujemy margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie dodajemy śmietanę, mąki, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy ubite na sztywno białka.

rozk1rozk2

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

rozk5

Krem

Teraz zabieramy się za przygotowanie kremu. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, jaja oraz kakao i dokładnie mieszamy po czym wlewamy całość do gotującego mleka (ciągle mieszając), ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

rozk3rozk4

Kiedy budyń będzie już zimny do miski wrzucamy margarynę i miksujemy, podczas miksowania dodajemy wystudzony budyń i zmielone orzechy laskowe.

rozk6rozk8

Wykonanie

Ciasto przekrawamy w poprzek na dwie równe części. Dolną część ciasta nasączamy ponczem. Na ciasto wykładamy 1/3 kremu. Na krem układamy drugą część ciasta na którą wykładamy pozostałą część kremu.  

rozk10rozk11

Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pozostałymi orzechami. Schładzamy w lodówce.

rozk12rozk13

rozk14

Smacznego 🙂


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,