Share on Facebook421Share on Google+0

Lato to oczywiście nie tylko wakacje i ciepłe dni ale również pora pięknych słoneczników. Słoneczniki są bardzo dobrym składnikiem dla wielu potraw jak również ciast. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować pyszne ciasto słonecznikowe. Ciasto słonecznikowe to ciemny biszkopt wyłożony masą z dodatkiem słonecznika, która z kolei wyłożona jest ciemnymi herbatnikami. Całość polana jest bitą śmietaną i posypana słonecznikiem. Ciasto te jest świetnym pomysłem na większość imprez okolicznościowych.

 

Przygotowanie słonecznika

Słonecznik lekko podsmażamy na patelni dodając cukier, mleko oraz margarynę.

ciastslon2ciastslon3

 

Kiedy wszystkie składniki się dobrze połączą to wykładamy lekko uprażony słonecznik na blachę i wkładamy do piekarnika na 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu mieszając. Lekko zbrązowiały słonecznik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

ciastslon5ciastslon8

ciastslon9

 

Biszkopt ciemny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.

shrek1shrek2

metr7metr8

 

 

Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

orzka14ciastslon6

 

Masa

Do miski wkładamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając masę kajmakową.

ciastslon10ciastslon12

 

Pod koniec miksowania dodajemy do masy 3/4 wcześniej uprażonego słonecznika i jeszcze chwilę miksujemy.

ciastslon13

 

Bita śmietana

Przed ubijaniem śmietany w szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę (mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia) i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu zaczynamy ubijać śmietanę powoli dodając lekko wystudzoną tężejącą żelatynę.

serdelserdel6

ciastslon20

 

Teraz bierzemy się za końcowe przygotowanie ciasta. Na ciemny biszkopt wykładamy masę słonecznikową.

ciastslon14ciastslon15

 

Na masę układamy herbatniki, następnie na herbatniki wykładamy ubitą śmietanę a całość posypujemy resztą prażonego słonecznika. Ciasto przechowujemy w lodówce.

ciastslon17ciastslon19

ciastslon22ciastslon23

ciastslon24

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,