Share on Facebook122Share on Google+0

Przyszedł czas na nowy przepis. Tym razem moim łupem padło ciasto o jakże zjawiskowej nazwie Tiramisu. Tiramisu jest ciastem o średnim stopniu trudności przygotowania ale myślę, że większość z Was poradzi sobie z nim bez problemu. Ciasto Tiramisu to 2 warstwy jasnego biszkoptu przełożone wewnątrz pyszną masą serową. Wierzch również pokryty jest masą serową oraz posypany rozpuszczalnym kakao. Tiramisu jest świetną propozycją na imieniny oraz podobne imprezy okolicznościowe. Ze względu na to że zawiera alkohol, dedykowany jest raczej starszym smakoszom.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5tiram11

 

Masa

Na początek przygotowujemy galaretkę cytrynową, którą rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia (co chwile mieszając żeby nie zastygła). Teraz bierzemy się za przygotowanie masy. Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym około 2 minut. Następnie dodajemy śmietanfix i ubijamy około 3 minut.

tiram1tiram3

 

Do drugiej miski wrzucamy ser i miksujemy (tak żeby dość dobrze był zmiksowany). Do zmiksowanego sera stopniowo dodajemy bitą śmietanę, wszystko mieszając łyżką.

tiram4tiram6

 

Pod koniec dodajemy powoli łyżką galaretkę ciągle mieszając (nie wlewamy całej na raz).

tiram13tiram10

 

Poncz

Do naczynia wsypujemy 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalewamy 1/2 litra wrzącej wody. Następnie wszystko studzimy. Po wystudzeniu dodajemy spirytus lub inny alkohol (tyle żeby było czuć jego obecność).

tiram7

 

Bierzemy się za ostateczne przygotowanie ciasta. Upieczony wcześniej biszkopt przecinamy w poprzek na 2 równe części. Na tacy (lub stole) wykładamy folię aluminiową (trochę większą od biszkoptu) i kładziemy na niej dolną warstwę biszkoptu. Następnie dość mocno nasączamy dolną warstwę biszkoptu wcześniej przygotowanym ponczem i wykładamy na niego połowę przygotowanej masy serowej.

tiram12tiram14

tiram15tiram19

 

Wszystko przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, którą również nasączamy dość mocno ponczem i wykładamy na niego resztę masy.

tiram21tiram22

tiram23

 

Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto i posypujemy je rozpuszczalnym kakao. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

tiram24IMG_0335

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,