Nadszedł czas na kolejny przepis. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować pyszne ciasto tortowe. Ciasto nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu jednak warto poświęcić trochę czasu i spróbować swoich sił. Ciasto tortowe to 2 warstwy biszkoptu przełożone masą orzechową. Na wierzchu znajduje się ciasto białkowe a całość polana jest czekoladą i posypana migdałami. Jest to świetny pomysł na wykwintne imprezy okolicznościowe, jednakże warto przygotować ciasto na wszelkie inne okazje.

 

Pieczenie ciasta musimy zaplanować wcześniej, ponieważ będziemy potrzebować do niego rodzynek z orzechami moczonych w rumie. Rodzynki i orzechy, które podane są w składnikach do masy moczymy w 1 szklance rumu i odstawiamy na około 24 godziny. Kiedy rodzynki z orzechami są już gotowe, możemy przystąpić do pieczenia ciasta.

 

 

Biszkopt ciemny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.

shrek1shrek2

metr7metr8

 

 

Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.

orzka14orzka20

 

Ciasto białkowe

Teraz bierzemy się za ciasto białkowe. Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy orzechy, mąki oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

ciastor4ciastor5

 

Przygotowane ciasto białkowe wykładamy na blachę (takich samych rozmiarów jak biszkopt) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

ciastor6ciastor7

 

 

Masa orzechowa

Następnym etapem jest przygotowanie masy orzechowej. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy. W 1 szklance mleka rozpuszczamy obydwie mąki, żółtka i cukier waniliowy.

ciastorciastor1

 

Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniowej. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

ciastor2ciastor3

 

Do miski wkładamy margarynę i miksujemy stopniowo dodając wystudzony budyń oraz zamoczone w rumie rodzynki z orzechami. Tym oto sposobem przygotowaliśmy masę orzechową.

 

ciastor8ciastor9

ciastor11ciastor12

 

Poncz

Wystudzoną przegotowaną wodę wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił. Mamy przygotowany poncz.

 

Przechodzimy teraz do ostatniego etapu przygotowania ciasta. Obie części wcześniej przygotowanego biszkoptu lekko nasączamy ponczem. Na dolną warstwę ciemnego biszkoptu wykładamy 1/2 masy orzechowej, a następnie przykrywamy drugą warstwą, na którą wykładamy resztę masy.

ciastor13ciastor14

ciastor15ciastor16

 

Całość przykrywamy ciastem białkowym, który także nasączamy lekko ponczem (musimy nasączać powoli ponieważ w ciasto białkowe wolniej wsiąka poncz).

ciastor17ciastor19

 

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.

ciastor18

 

Tak przygotowane ciasto polewamy polewą czekoladową oraz dekorujemy według uznania (w moim przypadku były to migdały). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu).

ciastor20ciastor21

 

Smacznego:)

 

 

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,