Share on Facebook107Share on Google+0

Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto z wiśniami. Przygotowanie tego pysznego ciasta nie wymaga wiele pracy ale naprawdę warto spróbować. Ciasto wyłożone jest wewnątrz oraz z wierzchu pyszną masą wiśniową. Na górze ciasta położone są wisienki, które z kolei zalane są galaretką. Jest to świetna propozycja w cieplejsze dni kiedy możemy podać gościom schłodzone ciasto z wiśniami.

Ciasto

Do miski wkładamy margarynę i ucieramy ją z cukrem pudrem oraz  cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wciąż ucierając dodajemy mąkę, mleko, kakao oraz proszek do pieczenia.

ciastwis1ciastwis2

 

Na koniec ucierania ubijamy w osobnej misce białka na sztywną pianę i dodajemy do naszego utartego ciasta. Wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

ciastwis3ciastwis4

ciastwis5ciastwis6

 

Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Masa

Na początek gotujemy budynie wiśniowe w 1/2 litra mleka z 4 łyżkami cukru. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostudzenia. Kiedy budyń już mamy wystudzony to do miski wkładamy margarynę  i miksujemy ją dodając powoli zimny budyń. Wszystko miskujemy do uzyskania jednolitej konstystencji.

ciastwis11ciastwis13

 

Galaretka

W międzyczasie kiedy będziemy czekać aż wystygnie budyń rozpuszczamy w gorącej wodzie 2 wiśniowe galaretki według przepisu podanego na opakowaniu (galaretki muszą lekko stężeć żeby można było je wylać na ciasto).

ciastwis

 

Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. Kiedy ciasto będzie zimne przecinamy je w poprzek na 2 w miarę równe części.

ciastwis8ciastwis12

 

Na dolną część wykładamy większą część masy (zostawiamy trochę masy na wierzch ciasta ale nie za dużo). Następnie na masę kładziemy  drugą część ciasta i wykładamy na nie resztę masy.

ciastwis14ciastwis15

 

Na wszystko układamy wisienki i zalewamy tężejącą galaretką (ciasto można sobie obłożyć folią aluminiową aby galaretka się nie wylewała).

ciastwis16ciastwis17

 

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,