Faworki luksusowe to bardzo dobre kruche ciasteczka a zarazem proste w przygotowaniu i nie wymagające dużego nakładu pracy. Ciasteczka te można przygotować na wszelkie okazje i okoliczności. Faworki są wykonane z zawiniętych cienkich pasków ciasta, które następnie są smażone.

 

Ciasto

Na stolnicę wysypujemy mąkę. Do mąki dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta (taką jak na pierogi). Aby ciasto było jak najlepiej wyrobione, dobrze jest sobie pomóc wałkiem przy ugniataniu.

fawluksfawluks1

 

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, każdą osobno cienko rozwałkowujemy i tniemy na paski o rozmiarach 2 cm x 7 cm (długość i szerokość pasków zależy od tego jak duże chcemy mieć faworki).

fawluks2fawluks7

Następnie bierzemy jeden pasek i robimy na jego środku niewielkie nacięcie nożem. Teraz faworka zawijamy jednym końcem przez nacięcie (tak jak jest pokazane na zdjęciach).

fawluks5fawluks6

Faworki smażymy z obydwu stron na złoty kolor (oleju dajemy według uznania aby faworki dobrze się usmażyły). Po usmażeniu ciasteczka odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem.

fawluks8fawluks9

fawluks10

 

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasteczka Tagi: , , , , , , , , ,