Share on Facebook34Share on Google+2

Cześć, zbliża się okres wielkanocny a więc mam dla Ciebie przepis w sam raz na te święta. Pokażę Ci jak przygotować mazurka czekoladowego. Ciasto te jest łatwe w przygotowaniu i myślę, że warto poświęcić na nie trochę czasu. Mazurek czekoladowy to kruche ciasto kakaowe wyłożone masą białkową z bakaliami i czekoladą. Całość polana jest polewą czekoladową i udekorowana według uznania. Ciasto jest świetnym pomysłem w okresie świąt wielkanocnych, natomiast ze względu na prostotę wykonania i elegancję dobrze sprawdza się w innych sytuacjach.

 

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę i kolejno dodajemy żółtka, cukier, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko zagniatamy (jeżeli będzie za twarde ciasto można dodać śmietany). Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

mazczek1mazczek3

 

Masa czekoladowa

Na ciasto równomiernie rozsmarowujemy powidła. Teraz ubijamy białka z cukrem. Do ubitych białek dodajemy po kolei czekoladę, rodzynki, orzechy kakao i wiśnie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

mazczek2mazczek4

mazczek6mazczek7

 

Następnie tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

mazczek8mazczek9

 

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

mazczek10

 

W tym samym czasie zabieramy się do przygotowania polewy. Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy według uznania.

mazczek11mazczek12

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,