Share on Facebook40Share on Google+0

Dawno nie było żadnych ciasteczek więc dzisiaj zaprezentuję Ci jak przygotować bardzo pyszne mufinki bakaliowe. Ciasteczka te są proste w przygotowaniu i nie zabierają nam dużo czasu. Mufinki bakaliowe to pyszne ciasto z dodatkiem bakalii wyłożone w specjalnych foremkach. Ciasteczka z wierzchu polane są białą czekoladą. Jest to bardzo dobra propozycja na wszystkie imprezy okolicznościowe i na pewno będą wszystkim smakować, kto tylko je spróbuje.

 

Na początku zabieramy się za przygotowanie bakalii. Rodzynki zaparzamy w gorącej wodzie przez około 10 minut a następnie zaparzone i wystudzone dodajemy do skórek z pomarańczy oraz orzechów  i wszystko podsypujemy odrobiną mąki i mieszamy.

mufbakmufbak7

 

Ciasto

Do miski wbijamy 2 jajka i wsypujemy cukier. Wszystko miksujemy do uzyskania białej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy.

mufbak1mufbak4

mufbak6mufbak3

 

W momencie uzyskania jednolitej masy dodajemy do niej wcześniej przygotowane bakalie i jeszcze przez chwilę miksujemy.

mufbak8mufbak9

 

Jak już ciasto mamy przygotowane to wykładamy je do foremek na mufinki (na nie więcej niż 3/4 wysokości foremki). Tak przygotowane mufinki wkładamy do piekarnika na około 35 minut wi pieczemy w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu mufinki mozna polać białą czekoladą lub przyozdobić według uznania.

mufbak10mufbak11

mufbak12

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasteczka Tagi: , , , , , , ,