Share on Facebook75Share on Google+0

Z okazji zbliżających się świąt mam dla Ciebie bardzo ciekawy przepis na świąteczny piernik. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu ale bardzo ładnie się prezentuje i jest smaczne. Piernik składa się z 2 części ciemnego ciasta przełożonego wewnątrz masą z dodatkiem nutelli i śliwek. Całość polana jest polewą czekoladową. Jest to znakomity pomysł w okresie świąt ale można go również przygotować podczas wielu imprez okolicznościowych.

 

Ciasto

Do miski wbijamy 2 jajka i wsypujemy cukier. Wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie wlewamy 2 szklanki kefiru, szklankę oleju i dalej miksujemy. Jak już wszystko dokładnie się wymiesza dodajemy pozostałe składniki.

pierswia1920pierswia21

pierswia22pierswia23

 

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Ciasto stygnie a my zabieramy się do robienia masy.

 

Masa

Śliwki kroimy w drobną kostkę (przed pokrojeniem możemy zalać alkoholem i odstawić na 12 godzin). Do miski wkładamy margarynę, 2 czubate łyżki cukru pudru i miksujemy na puszystą masę. Jak już uzyskamy odpowiednią konsystencję masy dodajemy na przemian śliwki i nutellę ciągle miksując.

pierswia1pierswia4

pierswia6pierswia5

 

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.

 

Teraz bierzemy się za końcowy etap. Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części.

pierswiapierswia3

 

Na dolną część ciasta wykładamy masę, przykrywamy drugą częścią i polewamy polewą czekoladową. Całość dekorujemy według uznania.

pierswia9pierswia13

pierswia14pierswia19

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , ,