Share on Facebook72Share on Google+0

Rolady to bardzo pyszne ciasta i zarazem bardzo proste. Ja pokażę Ci jak przygotować jedną z takich rolad a mianowicie roladę truskawkową. Rolada ta jest na tyle łatwa w przygotowaniu, że każdy sobie z nią poradzi. Rolada truskawkowa jest to zawinięty biszkopt, wewnątrz którego znajduje się masa truskawkowa. Całość polana jest również masą truskawkową. Jest to świetna propozycja na gorące dni jak i również na rodzinne przyjęcia.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5roltrus

 

 

Tak przygotowany biszkopt (jeszcze gorący) zawijamy w rulon razem z papierem. Następnie zawijamy biszkopt w czystą ściereczkę i odstawiamy do ostygnięcia.

roltrus1roltrus2

roltrus3roltrus4

 

 

Galaretka

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

 

Masa

Śmietanę ubijamy z 1 łyżką cukru i dodajemy tężejącą galaretkę. Do ubitej śmietany dodajemy 3 łyżki ugniecionych truskawek i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną masę odkładamy do lodówki aby się schłodziła.

roltrus6roltrus7

roltrus8roltrus9

 

 

Teraz bierzemy wcześniej przygotowany biszkopt, rozwijamy i zdejmujemy z niego papier. Na rozwinięty biszkopt nakładamy schłodzoną masę (cienką warstwę) a następnie zawijamy go do postaci rolady.

roltrus10roltrus11

roltrus12

 

 

Gotową roladę smarujemy resztą masy i odkładamy do lodówki. Roladę z wierzchu dekorujemy według uznania.

roltrus13roltrus14

 

Smacznego:)

 

 

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , ,