„Kropla rosy” jest to sernik urzekający swoją piękną nazwą ale nie tylko. Sernik „kropla rosy” składa się z pysznego ciasta w połączeniu ze specjalnie przygotowanym serem oraz masą kokosową. To ciasto może naprawdę urozmaicić Twój jadłospis na nie jednym przyjęciu. Ciasto mimo swojej złożoności składników, jest w zasadzie bardzo proste do przygotowania i nie wymagające wobec Ciebie wielkiego wysiłku.

 

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrabiamy(najlepiej ręcznie) na jednolitą masę. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, wykładamy je na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

kropl_ros1

 

Ser

Teraz zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski dajemy margarynę, żółtka i 3/4 szklanki cukru. Wszystko dokładnie miksujemy, następnie dodajemy ser(najlepiej powoli wrzucać łyżka po łyżce). Do większego naczynia wlewamy 2 szklanki mleka, w którym rozpuszczamy 2 budynie i tak gotowy roztwór wlewamy do masy serowej i miksujemy dalej. Miksujemy bardzo ostrożnie ponieważ masa będzie płynna na tyle, że przy zbyt szybkim miksowaniu możemy sobie pomalować całą kuchnie.

kropl_roskropl_ros2

Kiedy ser mamy już gotowy, wtedy wylewamy go na ciasto. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.

kropl_ros3

 

Masa kokosowa

Pozostałe 5 białek ubijamy na sztywno a następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru i 20 dag wiórek kokosowych.

kropl_ros4kropl_ros5

Po 50 minutach sernik wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na wierzch przygotowaną masę kokosową. Następnie sernik wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż białka uzyskają złoty kolor. Po lekkim ostudzeniu sernika, odwracamy go celem odparowania. Po około 30 minutach odwracamy go do pozycji naturalnej.

kropl_ros6kropl_ros7

To jest sernik, który można szybko przygotować i na pewno Ci się uda.

kropl_ros8

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , ,