Cześć. Z racji, że wakacje już coraz bliżej a za oknem coraz cieplej (pomimo deszczowych dni) pokażę Ci jak przygotować pyszny torcik z bezami i musem truskawkowym. Torcik jest na tyle prosty w przygotowaniu, że z pewnością dasz sobie radę. Torcik składa się z 2 warstw jasnego biszkoptu wyłożonych musem truskawkowym. Z wierzchu ułożone są bezy a całość przyozdobiona jest bitą śmietaną i truskawkami. Jest to znakomity pomysł w ciepłe wakacyjne dni, szczególnie uwielbiane przez dzieci ale również dorośli nie przejdą obojętnie.

 

 

Na wstępie napiszę, że przepis został przygotowany na biszkopt o średnicy 25 cm.

 

Bezy

Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.

murkaj

 

Biszkopt (okrągły)

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąki i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

mustrus3mustrus4

 

Mus truskawkowy

Teraz bierzemy się za mus truskawkowy. Truskawki kroimy na drobne kawałki (ale nie bardzo drobne), dodajemy 4 łyżki cukru oraz wodę i gotujemy. Podczas gotowania dodajemy galaretki a następnie zdejmujemy truskawki z ognia i mieszamy, aż do rozpuszczenia galaretek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i dodajemy do jeszcze gorących truskawek ciągle mieszając. Gotowy mus odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

mustrusmustrus1

 

Bita śmietana

Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy 4 łyżki cukru. Wszystko miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy około 5 minut.

tzbs

 

Poncz

Wystudzoną przegotowaną wodę wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny. Wszystko mieszamy żeby cukier się rozpuścił. Mamy przygotowany poncz.

 

Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Obie części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem.

mustrus5mustrus6

 

Na dolną warstwę wylewamy 1/2 musu truskawkowego i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

mustrus7mustrus8

 

Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część musu a następnie wykładamy na nim bezy.

mustrus9mustrus10

mustrus11mustrus12

 

Całość przyozdabiamy bitą śmietaną oraz kawałkami truskawek.

mustrus13mustrus15

mustrus16mustrus17

mustrus18

 

Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego:)


Kategoria: Torty Tagi: , , , , , , , , , ,