Share on Facebook0Share on Google+0

Cześć, mam dla Ciebie nowy przepis na pyszny tort czekoladowo-wiśniowy z bezami. Tort nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu ale jest naprawdę pyszny i warto poświęcić chwilę czasu na jego przygotowanie. Tort czekoladowo-wiśniowy z bezami składa się z kilku warstw biszkoptu przełożonego masą, wiśniami oraz bezami. Całość polana jest czekoladą. Tort jest znakomitym pomysłem na uroczyste okazje takie jak urodziny. 

 

Bezy

Na początku przygotujemy bezy ponieważ jest to dość długotrwały proces (bezy można kupić w sklepie ale te przygotowane przez nas będą smaczniejsze i bardziej kruche). Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.

 

murkaj

 

Biszkopt

Pieczemy 2 jednakowe biszkopty, podane składniki to jeden biszkopt na formę o średnicy 24-26 cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijamy dalej dodając po łyżce cukru. Do żółtek dodajemy ocet, proszek do pieczenia i mieszamy. Jak nam żółtka troszkę urosną dodajemy do piany i dalej ubijamy. Następnie do ubitych białek  dodajemy mąkę, kakao i budyń, wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez 30 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy, odwracamy w celu odparowania i studzimy. Tak samo  postępujemy przy drugim biszkopcie.
tcwzbtcwzb1
Krem
Ciasta stygną a my zabieramy się do robienia kremu. Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Żółtka, kakao i budynie mieszamy z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń. Tak ugotowany budyń studzimy. Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru, następnie dodajemy śmietanfixy i ubijamy na sztywno.
Kiedy już mamy wszystko gotowe zabieramy się do robienia tortu. Biszkopty przekrawamy w poprzek, dzięki czemu mamy 4 blaty. Do miski wkładamy margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany krem dzielimy na 3 części.
Pierwszy blat nasączamy ponczem, następnie wykładamy 1/3 kremu ,na krem układamy bezy, między bezy układamy wiśnie a wolne miejsca między bezami i wiśniami uzupełniamy bitą śmietaną .
tcwzb2tcwzb4
tcwzb5tcwzb6
Całość przykrywamy następnym blatem. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy. Na wierzch ciasta wykładamy same wiśnie już bez bezów.
tcwzb7
Polewa
Teraz zabieramy się za polewę . Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę, cukier, kakao i podgrzewamy, jak nam się wszystko dobrze połączy zdejmujemy z ognia i dodajemy czekolady cały czas mieszając. Jeżeli polewa będzie za gęsta można dodać trochę wody i  mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Lekko wystudzoną polewą polać tort . Całość udekorować pozostałą bitą śmietaną według uznania.
tcwzb8tcwzb9
tcwzb11tcwzb12
Inny przykład:
tcwzb13tcwzb14
Smacznego:)

Kategoria: Torty Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,