Share on Facebook26Share on Google+1

W końcu nadszedł czas na pierwszego torta. Nie jest trudny w przygotowaniu ale też nie jest łatwy, dlatego musisz go robić powoli i dokładnie. Tort z bitą śmietaną jest przełożony na pierwszej warstwie wisienkami, natomiast na drugiej i trzeciej brzoskwiniami. Z wierzchu przykryty został wykrojoną masą cukrową oraz przyozdobiony bitą śmietaną. Na samym środku torta znajduje się róża przygotowana z masy marcepanowej.

 

Na wstępie napiszę, że przepis został przygotowany na tort o średnicy 25 cm.

 

Biszkopt biały

Bierzemy 6 jaj i oddzielamy białka od żółtek. 6 białek wrzucamy do miski a żółtka dajemy do szklanki i mieszamy je z proszkiem do pieczenia oraz octem. Teraz ubijamy wcześniej przygotowane białka dodając do nich cukier, kiedy białka już są wystarczająco ubite, wlewamy do nich przygotowane żółtka oraz dodajemy 6 łyżek mąki, ciągle mieszając. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Biszkopt ciemny

Biszkopt ciemny przygotowujemy dokładnie w taki sam sposób jak biszkopt biały, z tą różnicą, że zamiast 6 łyżek mąki pszennej dodajemy 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.

tzbs3tzbs2

Bita śmietana

Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy 4 łyżki cukru. Wszystko miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy około 5 minut.

tzbs

Przygotowanie tortu

Oba przygotowane wcześniej biszkopty przekrawamy w poprzek na 2 równe połówki. Na spód torta kładziemy biszkopt ciemny, który następnie nasączamy ponczem przygotowanym z 1/2 szklanki przegotowanej wody, połowy cytryny i 3 łyżek cukru. Na wierzch biszkopta wykładamy część (według uznania) śmietany (którą  możemy zabarwić kakao) i układamy odsączone z soku wiśnie. Teraz kładziemy biszkopt biały, który także nasączamy ponczem. Wykładamy śmietanę i układamy na niej pocięte w drobne kawałki brzoskwinie. Przykrywamy to ciemnym biszkoptem i na niego kładziemy także brzoskwinie.

tzbs5tzbs6

Wszystko przykrywamy białym biszkoptem, na który wykładamy rozwałkowaną masę cukrową (jeśli nie masz masy cukrowej, możesz posmarować wierzch bitą śmietaną).

tzbs7

Boki torta wyrównujemy lekko nożem a następnie smarujemy cienką warstwą śmietany co ułatwi nam późniejsze dekorowanie. Kolor torta oraz to jak go przystroisz (ja stworzyłam różę z masy marcepanowej) zależy od Twoich upodobań oraz okoliczności na jakie jest przygotowywany.

tzbs9tzbs8

tzbs10

Smacznego:)

 

A oto przykładowe torty:

tort1tort2


Kategoria: Torty Tagi: , , , , , , , ,