Babka zebra
Składniki
Ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
1 łyżka kakao
Z okazji, że jutro mamy święto, dodaję dzisiaj jeszcze jednego placka którego można szybko przygotować. Babka zebra jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nawet jeżeli masz niespodziewanych gości możesz bez problemu postawić kawę i w tym samym momencie upiec zebrę. Jak sama nazwa wskazuje babka ta będzie pasiasta a więc będzie składała się z 2 kolorów ciasta.
Ciasto
Do miski wbijamy 5 jaj i wsypujemy szklankę cukru, wszystko to miksujemy około 10 minut. Następnie dodajemy 2 i 1/2 szklanki mąki, szklankę oleju, szklankę wody gazowanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia dalej miksując.
Kiedy uzyskamy jednolitą masę, to ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, a do drugiej części 1 łyżkę mąki pszennej.
Formę na babkę smarujemy olejem i obsypujemy lekko bułką tartą.
Do przygotowanej formy wkładamy na przemian po jednej łyżce ciasta białego i ciasta kakaowego.
Kiedy już ciasto mamy wyłożone w formie, to pieczemy je w piekarniku 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu, posypujemy naszą zebrę cukrem pudrem. Można też polać polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: cukier, cukier puder, jajka, kakao, proszek do pieczenia