29
03
2014
Babka z rodzynkami
Dodany przez ZosiaPiecze | Brak komentarzy

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
5 łyżek mleka
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Cześć. Mam dla Ciebie propozycję przygotowania bardzo dobrej oraz niewymagającej wielkiego nakładu pracy babki z rodzynkami. Babka z rodzynkami to pyszne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach. Całość z wierzchu polana jest glazurą cukrową. Jeśli masz chęć na coś słodkiego lub oczekujesz gości to babka ta będzie znakomitym pomysłem.
Ciasto
Przed przygotowaniem ciasta wrzucamy rodzynki do gorącej wody w celu zaparzenia. Po zaparzeniu odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy jajka oraz cukier i miksujemy wszystko na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dalej miksujemy.
Pod koniec miksowania do ciasta wrzucamy rodzynki oraz wrzącą margarynę (margarynę gotujemy w głębokim garnuszku) ciągle miksując.
Kiedy ciasto mamy już gotowe to bierzemy się za przygotowanie formy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika.
Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Glazura cukrowa
Do garnuszka wlewamy 5 łyżek mleka a nastepnie lekko podgrzewamy wsypując cukier puder. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do gotowego roztworu wyciskamy sok z połowy cytryny.
Babkę po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie polewamy przygotowaną glazurą cukrową.
Smacznego:)