Witaj, dzisiaj zaprezentuję Ci jakże prosty a zarazem smaczny przepis na ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe posypane kruszonką i polane polewą śmietankową jest to placek, który możesz w każdym momencie jeżeli tylko zechcesz zjeść coś słodkiego. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a naprawdę bardzo dobrze smakuje. Proponowana przeze mnie porcja jest na dużą blachę ale jeśli chcesz żeby ciasto było grubsze może upiec tą porcję na mniejszej blasze, mimo tego zalecam Ci pieczenie cieńszego ciasta ponieważ moim zdaniem jest smaczniejsze.

 

Ciasto

Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe, nie gorące(jeśli będzie gorące to mogą się drożdże zaparzyć i ciasto nie wyrośnie). Do mleka dajemy drożdże i cukier a następnie mieszamy wszystko do momentu rozpuszczenia drożdży.

dzdz1dzdz2

 

Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, wlewamy mleko z drożdżami i lekko mieszamy. Teraz do naszego ciasta dodajemy jajka i olej oraz szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy gałką drewnianą dodając 1 szklankę mąki. Ciasto ubijamy gałką drewnianą aż do uzyskania na powierzchni ciasta pęcherzyków powietrza. Dobrze ubite ciasto ma być lejące. Gotowe ciasto posypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Jak już ciasto wyrośnie wystarczająco to wylewamy je na blachę.

dzdz4dzdz5

Kruszonka

Do miski wrzucamy margarynę, cukier i mąkę a następnie rękami mieszamy a następnie ucieramy je tak aby powstały takie drobne grudki. Kiedy kruszonkę mamy już przygotowaną wysypujemy ją na wcześniej przygotowane ciasto.

dzdz7dzdz9

Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut a temperaturze 200 stopni(ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika).

dzdz10

Jak już mamy upieczone ciasto to wyjmujemy je i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem(polewamy tym gorące ciasto).

Pysznie wygląda, ale zanim zabierzemy się do jedzenia koniecznie musimy poczekać aby nasze ciasto dobrze wystygło.

NIE WOLNO JEŚĆ GORĄCEGO!!

dzdz11

Smacznego:)

 


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , ,