Ciasto „Julia”
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto
550 dag mąki pszennej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
Masa
15 dag maku
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka bułki tartej
Masa
1/2 litra mleka
1 margaryna
2 budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru
Ciasto
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonego maku
Dodatki
250 g powideł
Wiórka kokosowe do posypania ciasta
Polewa
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
4 kostki mlecznej czekolady
Ciasto „Julia” jest ciastem o bardzo ciekawym wyglądzie. Mimo, iż jest pracochłonne to warto je przygotować ponieważ jest bardzo smaczne. Jest to ciasto warstwowe składajce się z ciasta kruchego, na którym znajdują się pierożki makowe wyłożone masą budyniową. Całość pokryta jest ciastem makowym i oblana polewą czekoladową posypaną wiórkami kokosowymi. Jest to ciasto pasujące do każdej okazji od małych imprez okolicznościowych po bardzo duże tj. wesela czy komunie.
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia a wierzch ciasta smarujemy powidłami.
Masa makowa
Teraz przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy do wystygnięcia. Następnie wylewamy wodę a mak mielimy dwa razy przez maszynkę, podczas mielenia dodajemy orzechy włoskie, bułkę tartą oraz cukier. Po zmieleniu odkładamy 2 łyżki maku (dodamy je później do ciasta makowego). Do pozostałej części maku dodajemy miód, żółtko i ubite na sztywno białko, po czym wszystko razem łączymy w jednolitą masę.
Pierożki
Jak już mamy przygotowaną masę makową zabieramy się do przygotowania pierożków. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wykrawamy z ciasta koła o średnicy około 6 cm. Następnie lepimy pierożki i faszerujemy je masą makową, powinno wyjść 36 pierożków.
Pierożki układamy na cieście wysmarowanym powidłami (6×6) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45 minut.
Masa budyniowa
Przygotowujemy masę budyniową. Do 1 ½ szklanki mleka dodajemy 3 łyżki cukru i gotujemy. W ½ szklanki mleka rozpuszczamy dwa budynie waniliowe i gotujemy budyń. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.
Ciasto makowe
W tym czasie robimy ciasto makowe. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Po ubiciu dodajemy kolejno przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dwie łyżki wcześniej odłożonego maku. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, wykładamy na blasze o takich samych wymiarach jak przy pieczeniu poprzedniego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, 25 minut.
Polewa czekoladowa
Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku, rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i kakao, mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy po kostce czekolady.
Przygotowanie końcowe
Na upieczone ciasto z pierożkami wykładamy masę budyniową. W misce miksujemy margarynę dodając stopniowo (po łyżce) wystudzony budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
Na masę kładziemy ostudzone ciasto makowe. Polewę wylewany na ciasto. Dekorujemy wg uznania, ja udekorowałam ciasto wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Kategoria: Ciasta Tagi: amoniak, budyń, bułka tarta, ciasto, cukier, czekolada, jajka, kakao, mak, margaryna, masa, miód, mleko, orzechy włoskie, pierożki, polewa, powidła, proszek do pieczenia, śmietana, wiórka kokosowe