Ciasto okruszek
Składniki
Ciasto
55 dag mąki
1 margaryna
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
2 łyżki śmietany gęstej
Bita-śmietana
1/2 litra gęstej śmietany 36%
3 łyżki cukru
2 śmietanfixy
Dodatki
250g powideł
Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę bardzo pysznego a mianowicie ciasto okruszek. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Okruszek składa się z 3 warstw kruchego ciasta przełożonych powidłami oraz bitą śmietaną. Całość posypana jest pokruszonym kruchym ciastem. Jest to wyśmienite ciasto i posmakuje wszystkim amatorom słodkości. Nada się na wszelkie imprezy okolicznościowe jak i w każdej innej sytuacji.
Ciasto
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę, którą z kolei rozdrabniamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy zagniatać ciasto na jednolitą masę, podsypując co chwilę mąką aby się nie kleiło.
Ugniecione ciasto dzielimy na 4 równe części.
Bierzemy jedną część, zawijamy na wałku i wykładamy na blachę tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Wyłożone ciasto dogniatamy rękoma tak aby pokryło całą blachę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Z pozostałymi częściami ciasta postępujemy analogicznie.
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy cukier i miksujemy około 2 minut. Następnie dodajemy śmietanfix i dalej miksujemy do zgęstnienia około 3 minut.
Teraz bierzemy się za przekładanie warstw ciasta. Najpierw wybieramy sobie jeden z 4 upieczonych kawałków i kruszymy go do miski.
Poźniej bierzemy pierwsze ciasto i wykładamy na nim powidła a następnie przykrywamy drugim ciastem.
Na drugiej warstwie wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym ciastem.
Teraz wykładamy resztę bitej śmietany i posypujemy wcześniej pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, jajka, mąka, margaryna, placek, powidła, proszek do pieczenia, śmietan-fix, śmietana