Tym razem pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasto orzechowo-kakaowe. Ciasto to jest bardzo trudne w przygotowaniu ale wynagradza nam ten wysiłek swoim wspaniałym smakiem i wyglądem. Ciasto orzechowo-kakaowe składa się z warstwy ciasta białkowego z dodatkiem orzechów oraz podzielonego na 2 części ciemnego biszkoptu. Wszystko przełożone jest kremem a wierzch ciasta posypany rozdrobnionymi orzechami. Znakomicie nadaje się na karnawał jak również na wszystkie imprezy okolicznościowe.

 

Ciasto białkowe

Białka ubijamy na sztywno. Kiedy białka mamy już ubite dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie do tak przygotowanych białek dodajemy miód,  dwie mąki, proszek do pieczenia i zmielone wcześniej orzechy włoskie.

orzka3orzka4

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

orzka5orzka6

 

Biszkopt ciemny

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier nadal ubijając. Żółtka wrzucamy do garnuszka lub szklanki i dodajemy do nich 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę octu. Żółtka muszą chwilę postać aby napęcznieć. Po chwili wlewamy żółtka do wcześniej przygotowanych białek i miksujemy. Następnie dodajemy kakao i mąkę ale już teraz mieszamy wszystko łyżką.

orzka10orzka11

 

orzka12orzka13

Przygotowany biszkopt wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 35 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy w poprzek na 2 równe części.

orzka14orzka20

 

Krem

Jedną szklankę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy z mąką i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane żółtka i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

orzka8orzka7

 

orzka9

 

Teraz kiedy budyń się studzi wrzucamy margarynę do miski i miksujemy. Do zmiksowanej margaryny dodajemy powoli wystudzony budyń cały czas miksując. Wszystko miksujemy aż do uzyskania puszystej masy.

orzka19

 

Poncz

Zaparzamy 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy, którą następnie słodzimy 5 łyżeczkami cukru. Do wystudzonej kawy dodajemy 2 kieliszki wódki i poncz mamy gotowy.

 

Wystudzone ciasto białkowe nasączamy ponczem (powoli, dokładnie żeby ciasto było mokre). Po nasączeniu ciasta odczekujemy chwilę poncz się równomiernie rozprowadził.

orzka16orzka17

Nasączone ciasto białkowe wykładamy połową masy (zanim podzielimy masę na pół, odkładamy 3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta). Jedną część wcześniej przekrojonego biszkopta wykładamy na posmarowane kremem ciasto orzechowe i również wykładamy kremem. Przykrywamy 2 częścią biszkopta którą z kolei wykładamy wcześniej odłożonym kremem. Wszystko posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi i ciasto gotowe.

orzka18orzka21

 

orzka

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,