Cześć. Mam dzisiaj dla Ciebie bardzo ciekawy przepis na pyszne ciasto z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Ciasto nie jest najłatwiejsze w przygotowaniu ale jest bardzo pyszne. Ciasto składa się z warstwy rabarbaru na której wyłożona jest masa kokosowa. Całość z wierzchu posypana jest utartym mrożonym ciastem. Jest to znakomity pomysł na ciepłe majowe dni. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom jak i gościom na przejęciach.

 

Na początek weźmiemy się za przygotowanie rabarbaru. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostki. Pokrojony rabarbar parzymy w gorącej wodzie (bardzo krótko). Następnie zimny rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut.

ciastrabciastrab7

 

Ciasto

Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz dodajemy pozostałe sładniki a następnie zagniatamy ciasto. Jak już ciasto mamy zagniecione na jednolitą masę to dzielimy je na 3 części.

ciastrab4ciastrab8

ciastrab9ciastrab10

 

Dwie części wałkujemy i wykładamy na blszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzecią część ciasta wkładamy do zamrażarki.

ciastrab11

 

Masa kokosowa

Do garnka wkładamy 1/2 litra śmietany i gotujemy ją z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującej się śmietany wsypujemy wiórka kokosowe i gotujemy około 3 minut do uzyskania gęstej masy.

ciastrab2ciastrab3

ciastrab5ciastrab6

 

Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.  Po wystudzeniu do masy dodajemy ubitą z 5 białek pianę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

ciastrab13ciastrab14

 

Na wyłożone wcześniej ciasto na blasze wysypujemy przygotowany rabarbar. Na rabarbar wykładamy masę kokosową, na którą z kolei ucieramy (na grubych oczkach) zamrożone ciasto.

ciastrab12ciastrab15

ciastrab16ciastrab18

 

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

ciastrab19ciastrab20

ciastrab21

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , ,