Ciasto shrek
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Biszkopt
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu
Krem
1 litra zielonego kubusia/pysia
3 łyżki cukru pudru
3 budynie śmietankowe bez cukru
1 kostka margaryny
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany 36%
1 galaretka agrestowa
2 łyżki cukru
Dodatki
3 paczki delicji czerwonych
2 galaretki agrestowe
Dzisiaj zaprezentuję Ci jak przygotować ciasto o bardzo znanej nazwie, którą każdy na pewno słyszał choć raz, a mianowicie „Shrek”. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu ale także nie należy do najłatwiejszych. Ciasto shrek to biszkopt wyłożony zielonym kremem, na którym z kolei znajdują się delicje pokryte delikatną bitą śmietaną. Wierzch ciasta polany jest zieloną galaretką. Ciasto to jest bardzo pyszne a przy tym znakomicie wygląda. Z pewnością przypadnie do gustu małym łasuchom ale także i Ci dorośli nie przejdą obok niego obojętnie.
Musimy pamiętać żeby na samym początku przygotowywania ciasta rozpuścić galaretki. W jednej miseczce rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wody a w drugiej dwie galaretki według przepisu na opakowaniu (2 galaretki przydadzą nam się na samym końcu do polania po wierzchu ciasta).
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Krem
Do rondelka wlewamy kubusia/pysia przy czym zostawiamy 1 szklankę, w której rozpuścimy 3 budynie śmietankowe bez cukru. Sok gotujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozpuszczone budynie i ciągle gotując mieszamy (ostrożnie bo może pryskać). Budyń po ugotowaniu odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.
Następnie kiedy budyń mamy już wystudzony, miksujemy w misce margarynę dodając 3 łyżki cukru pudru. Do margaryny dodajemy powoli wcześniej przygotowany budyń cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt.
Bita śmietana
Następnie do miski wlewamy śmietanę, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy. Jak już śmietana zgęstnieje to dodajemy tężejącą (lekko wystudzoną) galaretkę (tą gdzie była jedna galaretka) i ciągle miksujemy.
Kiedy już wszystko mamy przygotowane to układamy biszkopta najlepiej w jakimś równym pojemniku lub opakowaniu (jeśli nie mamy to też powinniśmy sobie poradzić bez). Na biszkopta wcześniej już wyłożyliśmy krem. Na krem wykładamy równo delicje.
Następnie na delicje kładziemy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta wylewamy tężejącą już galaretkę agrestową. I tak oto przygotowaliśmy Shreka.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, budyń, cukier, cukier puder, delicje, galaretka, jajka, krem, margaryna