Cześć. Mieliśmy dłuższą przerwę z ciastami ale mam nadzieję, że przepisy, które znajdują się na blogu są Ci przydatne. A więc wracam z nowym przepisem jakim jest ciasto „Stokrotka”. Nazwa przyjemna jak i same ciasto, które jest proste w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. „Stokrotka” jest to ucierane ciasto, wyłożone masą budyniową oraz smażonymi winogronami polanymi zieloną galaretką. Całość jest udekorowana bitą śmietaną. Jest to znakomity pomysł na letnie spotkania przy grillu czy też różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.

 

Ciasto

Do miski wkładamy jajka i cukier miksujemy do białości następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25 minut.Po upieczeniu ciasto odwracamy zdejmujemy papier i studzimy.

 

Masa

Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka a następnie gotujemy. W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka, budyń, obydwie mąki oraz cukier waniliowy.

krow3krow5

Przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy (aby nasz budyń zgęstniał). Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

krow6krow7

Następnie kiedy budyń mamy już całkowicie wystudzony, wtedy do miski wkładamy 1 kostkę margaryny i miksujemy, po chwili dodając stopniowo zimny budyń. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę.

krow9krow10

 

 

Smażone winogrona

Winogrona kroimy na ćwiartki dodajemy szklankę wody, jak nam się zagotuje odstawiamy. Następnie dodajemy zielone galaretki, mieszamy żeby się rozpuściły i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Bita śmietana
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem.
Na ciasto wykładamy przygotowaną wcześniej masę, na którą wylewamy mocno stężoną galaretkę z winogronami. Następnie na galaretkę dajemy bitą śmietanę (odkładamy 3 łyżki śmietany na dekorację).

stok3stok4

Całość posypujemy zieloną posypką i dekorujemy odłożoną śmietaną w kształcie stokrotek (tak jak na zdjęciu). Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
stok1stok5
Smacznego:)

Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , ,