Ciasto szpinakowe
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarzy 5
Składniki
Ciasto
20 dag szpinaku
5 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka
3 galaretki malinowe
1/2 kg malin
4 szklanki wody
Masa
1 l śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru
Dodatki
Maliny lub borówki (do dekoracji)
Jednymi z bardziej popularnych składników ciast są owoce, które dodają ciastu wielu walorów smakowych jak i świetnie się prezentują, ale czy możemy zrobić ciasto z warzywami? Tak, możemy! I w tym wpisie pokażę Ci przepis na ciasto szpinakowe. Jest to ciasto przełożone 2 warstwami masy śmietanowej oraz galaretką z malinami. Całość posypana pokruszonym ciastem szpinakowym oraz ozdobiona borówkami oraz malinami. Ciasto szpinakowe to znakomity pomysł na różnorakie imprezy okolicznościowe czy spotkania przy kawie.
Ciasto
Szpinak należy dokładnie umyć i zmiksować blenderem na jednolitą masę dodając 2 łyżki oleju. Następnie do miski wbijamy 5 żółtek, wsypujemy cukier i ubijamy. Jak już mamy dobrze ubite żółtka, dodajemy pozostałe składniki, szpinak i ubite białka na sztywno. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 26 x 40. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki ,odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.
Galaretka
Teraz 3 galaretki zalewamy gorącą wodą. Po lekkim przestudzeniu wsypujemy maliny (najlepiej zamrożone, dzięki czemu galaretka nam bardzo szybko zastygnie).
Masa śmietanowa
Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy cukier i miksujemy dodając śmietan-fix (uważamy żeby nam się nie zważyła). Tak przygotowaną masę śmietanową dzielimy na dwie części.
Przygotowania końcowe
Jak ciasto już wystygło, odkrawamy małą warstwę górnej części (tą warstwę brązową żeby nam zostało samo ciasto zielone). Pozostałe ciasto przekrawamy na pół w poprzek.
Jedną część masy śmietanowej wylewamy na pierwszą połowę ciasta. Następnie na śmietanę wykładamy stężoną galaretkę z malinami.
Na galaretkę wylewamy resztę śmietany, na której z kolei kruszymy drugą połowę ciasta. Całość posypujemy świeżymi (lub mrożonymi) malinami i borówkami.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego 🙂
Kategoria: Ciasta Tagi: borówki, galaretka, maliny, masa, śmietan-fix, śmietana, szpinak