Ciasto z wiśniami
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 3
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
10 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 jaja
3 i 1/2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
Masa
2 budynie wiśniowe
1/2 litra mleka
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
Dodatki
2 galaretki wiśniowe
20 dag wiśni w syropie
Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo dobre ciasto z wiśniami. Przygotowanie tego pysznego ciasta nie wymaga wiele pracy ale naprawdę warto spróbować. Ciasto wyłożone jest wewnątrz oraz z wierzchu pyszną masą wiśniową. Na górze ciasta położone są wisienki, które z kolei zalane są galaretką. Jest to świetna propozycja w cieplejsze dni kiedy możemy podać gościom schłodzone ciasto z wiśniami.
Ciasto
Do miski wkładamy margarynę i ucieramy ją z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wciąż ucierając dodajemy mąkę, mleko, kakao oraz proszek do pieczenia.
Na koniec ucierania ubijamy w osobnej misce białka na sztywną pianę i dodajemy do naszego utartego ciasta. Wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa
Na początek gotujemy budynie wiśniowe w 1/2 litra mleka z 4 łyżkami cukru. Po ugotowaniu budyń odstawiamy do ostudzenia. Kiedy budyń już mamy wystudzony to do miski wkładamy margarynę i miksujemy ją dodając powoli zimny budyń. Wszystko miskujemy do uzyskania jednolitej konstystencji.
Galaretka
W międzyczasie kiedy będziemy czekać aż wystygnie budyń rozpuszczamy w gorącej wodzie 2 wiśniowe galaretki według przepisu podanego na opakowaniu (galaretki muszą lekko stężeć żeby można było je wylać na ciasto).
Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. Kiedy ciasto będzie zimne przecinamy je w poprzek na 2 w miarę równe części.
Na dolną część wykładamy większą część masy (zostawiamy trochę masy na wierzch ciasta ale nie za dużo). Następnie na masę kładziemy drugą część ciasta i wykładamy na nie resztę masy.
Na wszystko układamy wisienki i zalewamy tężejącą galaretką (ciasto można sobie obłożyć folią aluminiową aby galaretka się nie wylewała).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, ciasto, cukier, cukier puder, cukier waniliowy, galaretka, jajka, kakao, mąka, margaryna, masa, mleko, placek, proszek do pieczenia, wiśnie