Cygańska droga z makiem
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
15 dag margaryny
20 dag maku
25 dag cukru pudru
8 jaj
Bakalie
1 łyżeczka sody
3 dag kakao
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1 margaryna
3/4 szklanki cukru pudru
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka
2-3 kolory galaretek, smak według uznania(najlepiej czerwona i zielona)
Witaj! Przyszła pora na kolejny przepis, którym będzie placek o pięknej nazwie „Cygańska droga”. Placek ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. „Cygańska droga” to bardzo pyszny, lekki placek, którego musisz upiec i to jak najszybciej a gwarantuję Ci, że wcale tego nie pożałujesz. Placek ten będzie przysmakiem dla osób, które lubią mak, a co lepsze w zestawieniu z galaretką.
Ciasto
Na początek musimy sparzyć mak, który następnie przekręcamy 2 razy przez maszynkę do mielenia. Cukier puder miksujemy z margaryną i dodajemy do tego po 1 żółtku(wszystkich 8) oraz pozostałe składniki ciągle miksując, następnie dodajemy mak.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do wcześniej zmiksowanego ciasta ciągle mieszając łyżką, robimy to bardzo dokładnie.
Wymieszane ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą z nich osobno pieczemy w temperaturze 180-200 stopni około 25 minut.
Biszkopt
Teraz bierzemy się za biszkopt. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy 4 łyżki cukru i mieszamy.
Żółtka z łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżeczką octu mieszamy w szklance i tak wymieszane wlewamy do ubitej uprzednio piany cały czas miksując. Do tak gotowej piany wsypujemy 4 łyżki mąki i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt na blasze wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Galaretki
Pozostaje nam przygotowanie galaretek. Przygotowujemy 2-3 galaretki o różnych kolorach i odstawiamy je do ostygnięcia na tyle by można je było wylać na ciasto i żeby się nam nie rozlały po bokach.
Masa
Kolejnym naszym krokiem jest ugotowanie budyniu śmietankowego do masy, który po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kiedy nasz budyń ostygnie, miksujemy margarynę a kiedy będzie ona już wystarczająco zmiksowana dodajemy łyżką budyń ciągle miksując.
Na ciasto makowe wykładamy połowę masy. Teraz bierzemy biszkopt i tniemy go na kilka równych pasków o szerokości około 3 cm i układamy na wyłożonej wcześniej masie tak aby między paskami był odstęp mniej więcej takiej samej szerokości, pozostałe paski można zjeść:). Między paski biszkoptowe wylewamy przygotowane wcześniej galaretki na przemian tak aby 2 takie same kolory nie były obok siebie.
Gdy galaretki zastygną wykładamy resztę masy i przykrywamy drugą warstwą makową. Na wierzch ciasta przygotowujemy polewę czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: galaretka, jajka, mak, masa, migdały, polewa