Eklerki
Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
4 jajka
10 dag margaryny
Bita-śmietana
1/2 litra śmietany kremówki 36%
2 śmietanfixy
4 łyżki cukru
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Cześć. Tym razem pokażę Ci jak przygotować bardzo pyszne ciasteczka jakimi są eklerki. Ciasteczka te są bardzo proste w przygotowaniu a samo ich przygotowanie to wielka przyjemność. Eklerki są to niewielkie ciasteczka wypełnione wewnątrz bitą śmietaną. Całość polana jest polewą czekoladową. Jest to znakomity dodatek na wielu imprezach okolicznościowych a najbardziej eklerki uwielbiają dzieciaki.
Ciasto
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy wodę po czym wszystko zagotowujemy. Kiedy margaryna już się rozpuści, nie zdejmując garnka z ognia wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą gałką). Następnie zdejmujemy garnek z ognia (aby nam nie przywarło ciasto) i jeszcze chwilę mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Gdy nasze ciasto jest już wystudzone, dodajemy stopniowo jajka i miksujemy (Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Teraz przygotowujemy blachę na nasze eklerki. Blachę smarujemy olejem i posypujemy mąką (nadmiar mąki usuwamy). Następnie bierzemy wcześniej przygotowane ciasto i wkładamy do woreczka (do dekorowania tortów) zakończonego ozdobną końcówką. Na blachę wyciskamy podłużne korpusy o długości 8 – 10 cm.
Eklerki smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni (tak aby miały złoty kolor).
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy 4 łyżki cukru. Wszystko miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy około 5 minut.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.
Kiedy mamy już gotowe wszystkie elementy naszych ciasteczek to bierzemy kilka korpusów i rozcinamy je w poprzek. Teraz nakładamy do woreczka dekoracyjnego bitą śmietaną i wykładamy ją na dolnych częściach korpusów.
Na bitą śmietanę kładziemy górne części i polewamy polewą czekoladową. Z resztą ciasteczek postępujemy analogicznie.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: bita śmietana, ciasteczka, jajka, mąka, polewa, śmietan-fix, woda