Jabłecznik
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Przecier-jabłkowy
1 kg jabłek(można 1,5 kg)
1/2 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa
Dzisiaj zaprezentuję Ci łatwe w przygotowaniu ciasto jakim jest jabłecznik. Jabłecznik to bardzo dobre ciasto wyłożone przecierem jabłkowym polanym ubitą pianą i posypany pokruszonym ciastem. Ciasto te będzie znakomitym poczęstunkiem dla twoich gości jak i pysznym smakołykiem każdego dnia, jeśli tylko zachcesz zjeść coś słodkiego.
Ciasto
Jabłecznik jest prostym ciastem więc nie będziemy mieć dużo pracy przy nim. Na początek do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier.
Wszystko dokładnie wyrabiamy(najlepiej rękoma) na jednolitą masę. Jeżeli zdarzy się taka sytuacja, że nasze ciasto jest klejące możemy w tym przypadku dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część kładziemy na chwilę do zamrażarki a pozostałe rozgniatamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby cała była pokryta ciastem.
Przecier jabłkowy
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Pokrojone jabłka następnie smażymy w garnku podlewając odrobiną wody( w moim przypadku jabłka były już wcześniej przygotowane w słoiczku). Pod koniec smażenia, jak już się zrobi jednolita masa, dodajemy cukier oraz galaretkę cytrynową i mieszamy. Następnie odkładamy nasz przecier do wystudzenia.
Wystudzone jabłka wykładamy na ciasto, które wcześniej posypujemy odrobiną bułki tartej.
Teraz ubijamy pianę z 4 białek, do której dodajemy 1/2 szklanki cukru. Ubitą pianę wykładamy na jabłka. Kiedy mamy już wyłożoną pianę, wyjmujemy z zamrażarki 3 część ciasta i ucieramy je na grubych oczkach tarki jarzynowej, równomiernie posypując.
Gotowego placka wkładamy do piekarnika na 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: cukier, cukier puder, galaretka, jabłka, jajka, margaryna