Karpatka
Składniki
Ciasto
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
Mam dla Ciebie nowe ciasto, o jakże wdzięcznej nazwie „Karpatka”. Karpatka jak już może się domyślasz to nazwa związana z naszymi pięknymi górami, jakimi są Karpaty. Dlaczego akurat góry?? Otóż, nasze ciasto po upieczeniu będzie miało na wierzchu górki, z których oczywiście wzięła się nazwa. Karpatka to pyszne ciasto przełożone wewnątrz masą budyniową, które jest proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkiego nakładu pracy.
Ciasto
Do rondelka dajemy margarynę i szklankę wody, następnie gotujemy. Jak już się zagotuje, zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy mąkę, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Po wystygnięciu dodajemy kolejno 5 jajek oraz proszek do pieczeniu, dokładnie mieszając drewnianą gałką. Można mieszać także mikserem ale jeśli masz w domu gałkę, będzie to lepszy wybór.
Teraz kiedy mamy przygotowane ciasto dzielimy je na 2 równe części. Ciasto wykładamy na blachę wcześniej posmarowaną dokładnie tłuszczem i podsypaną lekko mąką. Nadmiar mąki na blasze wysypujemy. Dzięki temu po upieczeniu ciasto bez problemu odejdzie nam od blachy. Każdą część ciasta pieczemy osobno, około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto ma wyglądać jak wymienione we wstępie góry Karpaty.
Masa
Zaczynamy przygotowywać masę. Z podanych składników(oprócz margaryny) gotujemy budyń. Kiedy budyń mamy już ugotowany i wystudzony, wtedy w misce miksujemy 1 kostkę margaryny stopniowo dodając nasz budyń.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednej części upieczonego wcześniej ciasta. Kiedy masa jest już rozsmarowana równomiernie, przykrywamy ją drugim ciastem a wierzch posypujemy cukrem pudrem. I tak oto mamy przygotowaną „Karpatkę”.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, mąka, masa, placek, proszek do pieczenia, woda