Witam Cię serdecznie na moim blogu, dzisiaj zaprezentuję Ci jak przygotować pysznego placka, który będzie niezwykłym dodatkiem na rodzinne imprezy takie jak imieniny, urodziny czy też innej okazji, kiedy spotykasz się ze bliskimi. Ciasto lilia jest to jeden z tych placków które po prostu rozpływają się w ustach i z każdym kawałkiem człowiek nabiera apetytu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich i przygotować dla nich naprawdę miłą i słodką niespodziankę zapraszam cię do zapoznania się z tym wpisem i przygotowania tego pysznego placka.

 

Ciasto

A więc zaczynamy od przygotowania ciasta. Z 7 białek ubić sztywną pianę, dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia wsypać do białek i dokładnie wymieszać łyżką.

lilia111lilia211

 

 

Następnie pianę ułożyć na blasze tak jak jest to pokazane na zdjęciu, blachę uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia.

lilia51lilia41

 

Tak ułożoną pianę na blasze można posypać według uznania prawdziwą zmieloną kawą.

Kolejno na tak ułożoną pianę wylać biszkopt przygotowany z 6 jajek. Ciasto piec około 30 minut w temp. 180-200 stopni.

lilia61lilia71

 

lilia161lilia171

lilia181Masa

W następnym kroku bierzemy się za masę do naszego placka. 7 żółtek, cukier, obydwie mąki i szklankę mleka mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać roztrzepane  żółtka i ugotować budyń.

Kostkę margaryny zmiksować a następnie stopniowo dodawać schłodzony budyń do masy podczas miksowania, według uznania można dodać też jeden kieliszek rumu. I tak oto mamy przygotowaną masę.

 

Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. Dolną część ciasta nasączyć lekko  ponczem przygotowanym z 5 łyżek wody, 2 łyżeczek cukru, 5 łyżek rumu, tak aby było czuć alkohol.

lilia201lilia212

 

Teraz kiedy nasze ciasto jest nasączone idziemy dalej. 3/4 masy budyniowej wykładamy na placek, po czym przykrywamy go drugą, górną częścią. Na wierzch wykładamy resztę masy i posypujemy utartą gorzką czekoladą.

lilia241lilia221

 

lilia251

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , ,