Makowiec
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 4
Składniki
Mak
1/2 kg maku
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
1/2 szklanki orzechów
2 łyżki miodu
olejek migdałowy
3 łyżki rodzynek
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Lukier
2 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Dzisiaj pokażę Ci jak przygotować bardzo dobre ciasto na święta ale nie tylko, ponieważ możesz go przygotować zawsze wtedy kiedy będzie na to okazja. Makowiec to ciasto znane przez wiele pokoleń i zapewne istnieje wiele, wiele wersji tego smakołyka, a ja pokażę Tobie jedną z nich. Makowiec składa się z 2 razy mielonego, zaparzonego maku, pysznego biszkopta, natomiast całość polana jest specjalnie przygotowanym lukrem. Nie jest to trudny placek do zrobienia a jak wiemy bardzo pyszny.
Przygotowanie maku
Mak zaparzamy w gorącej wodzie tak długo aż wystygnie. Po wystygnięciu, mak mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa 2 razy. Przy drugim mieleniu dodajemy na zmianę mak, cukier, bułkę tartą oraz orzechy. Kiedy już mak mamy zmielony dodajemy do niego rodzynki uprzednio umoczone około 30 minut w letniej wodzie, trzy żółtka, miód oraz olejek migdałowy.
Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy 3 białka na sztywną pianę a następnie dodajemy ją do maku i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowany mak wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mak staramy się wyłożyć jak najrówniej, ponieważ jest dosyć gęsty, żeby po upieczeniu całe ciasto ładnie wyglądało.
Biszkopt
Bierzemy 4 jajka i oddzielamy białka od żółtek. 4 białka wrzucamy do miski a żółtka dajemy do szklanki i mieszamy je z proszkiem do pieczenia oraz octem. Teraz ubijamy wcześniej przygotowane białka dodając do nich cukier, kiedy białka już są wystarczająco ubite, wlewamy do nich przygotowane żółtka oraz wsypujemy 4 łyżki mąki, ciągle mieszając. Przygotowany biszkopt wylewamy na mak, wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni. Jak już się ciasto upiecze, wyciągamy je i czekamy chwilę aż ostygnie. Następnie wystudzone ciasto odwracamy „do góry nogami:)” tak aby biszkopt był na dole.
Lukier
Ubijamy 2 białka a następnie dodajemy do nich 1/2 szklanki cukru pudru oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, ciągle ubijając. 1/2 kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Do ubitych białek dodajemy powoli wystudzoną margarynę i jeszcze chwilę ubijamy.
Tak przygotowanym lukrem smarujemy wierzch makowca.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, cytryna, lukier, mak, mąka, margaryna, migdały, miód, orzechy, placek, proszek do pieczenia