Metrowiec
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
8 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
Polewa
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Cześć:) Dzisiaj mam dla Ciebie pyszne ciasto o ciekawej nazwie jaką jest „Metrowiec”. Ciasto wymaga od Ciebie trochę kreatywności ale nie od dzisiaj wiadomo, że nikomu jej nie brakuje. Metrowiec to 2 kolorowe ciasto pokrojone w plastry i przekładane masą budyniową. Ciasto z wierzchu polane jest polewą oraz posypane wiórkami kokosowymi. Jest to znakomity pomysł w szczególności na imprezę sylwestrową ale również sprawdza się w innych okolicznościach.
Ciasto
Do miski wbijamy 8 żółtek i cukier a nastepnie wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Teraz kiedy mamy zmiksowane żółtka z cukrem dodajemy wodę, olej i mieszamy. Chwilę później dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz 8 białek ubitych na sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę.
Wymieszane ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao i mieszamy.
Ciasto wylewamy na uprzednio posmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia blachy (keksówki). Pieczemy w 2 osobnych keksówkach około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa
Ciasto nam się piecze a my bierzemy się za przygotowanie masy. 2 szklanki mleka zagotowujemy w garnuszku. Do gotującego się mleka dodajemy cukier. Następnie w szklance rozpuszczamy 2 mąki oraz cukier waniliowy. Teraz przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. W ten sposób przygotowaliśmy budyń. Przygotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Kiedy budyń mamy już wystudzony to do miski wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy ją. Później do miski dodajemy powoli wystudzony budyń dalej miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. Masa jest już przygotowana.
Przechodzimy do ostatniego etapu przygotowania ciasta. Wyciągnięte z piekarnika i lekko ostudzone ciasto kroimy w plastry (kromki) o grubości około 1 cm tak samo jak byśmy kroili chleb. Każdy plaster smarujemy masą i układamy na przemian kolorami (raz biały, raz ciemny).
Ciasto można ułożyć w 2 rzędach tak jak ja to zrobiłam, ponieważ całość będzie bardzo długa (stąd nazwa „Metrowiec”). Wierzch ciasta polewamy polewą oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami.
Jeżeli nam się nie uda podzielić ciasta idealnie na 2 równe części to nic się nie stanie, nawet jak będą nierówne to ciasto będzie bardzo ładne oraz smaczne. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Ciasto kroimy pod kątem około 45 stopni.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: budyń, ciasto, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąka, masa, metrowiec, mleko, polewa, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe