Miodownik
Dodany przez ZosiaPiecze | 1 komentarz
Składniki
Ciasto
60 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 jajka
20 dag cukru
1 i 1/2 łyżki wody
Masa
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
sok z cytryny
Polewa
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
1/2 tabliczki czekolady
Dodatki
Posypka czekoladowa
Cześć:) Dzisiaj pokażę Ci jak upiec ciasto o bardzo słodkiej nazwie jaką jest „Miodownik”. Ciasto to nie jest trudne do zrobienia ale bardzo pięknie wygląda i jest równie pyszne. Miodownik są to 4 warstwy kruchego ciasta miodowego przełożone masą z kaszy manny. Ciasto z wierzchu polane jest polewą oraz posypane posypką czekoladową. Jest to prawdziwy raj dla smakoszy słodkości. Ciasto można przygotować na każdą imprezę okolicznościową, ponieważ ciężko jest mu się oprzeć.
Ciasto
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy powoli wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części.
Każdą z 4 części osobno rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej jest wykładać w sposób pokazany na zdjęciach). Ciasta pieczemy osobno około 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Masa
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy. Gdy mleko się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i po około minucie wsypujemy kaszę (aby nie powstały grudki) dokładnie mieszając. Następnie rondelek stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy około 3 minut ciągle mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Tak ugotowaną kaszę odstawiamy do chłodnego miejsca aby wystygła (kasza musi być całkowicie wystudzona).
Do miski wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy. Do zmiksowanej margaryny dodajemy powoli wystudzoną kaszę ciągle miksując. Pod koniec miksowania wyciskamy sok z cytryny. Kiedy masę mamy już gotową to dzielimy ją na 3 równe części.
Polewa
Do rondelka wrzucamy margarynę, wlewamy wodę i gotujemy. Po rozpuszczeniu margaryny wsypujemy cukier i kakao ciągle mieszając. Kiedy wszystko nam się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pół kostki tabliczki czekolady i mieszamy. Polewę mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. kiedy czekolada rozpuści się już całkowicie, mamy gotową polewę.
Na koniec bierzemy wystudzone ciasta i smarujemy je masą kładąc jeden na drugi. Powinniśmy uzyskać 4 warstwy ciasta przełożone 3 warstwami masy.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową oraz posypujemy według uznania (w moim przypadku była to posypka czekoladowa).
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: ciasto, cukier, cytryna, czekolada, jajka, kakao, kasza manna, mąka, polewa, posypka, soda