Murzynek z masą kajmakową
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarzy 5
Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 masło roślinne lub margaryna
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku rumowego
1/2 szklanki wody
Krem
1 margaryna
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Bezy
4 białka
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki octu
Polewa
10 dag czekolady
2 łyżki masła
Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo ciekawe ciasto, jakim jest murzynek z masą kajmakową. Ciasto te nie należy do łatwych w przygotowaniu ale efekt jest zaskakujący. Murzynek jest to ciemne ciasto przełożone kremem wykonanym z masy kajmakowej, który z kolei wyłożony jest bezami. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana wiórkami kokosowymi. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy oraz święta.
Ciasto
Wodę, cukier, masło oraz kakao lekko zagotowujemy po czym odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy po 1 żółtku ciągle mieszając.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała jednolita masa.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu odwracamy „do góry nogami:)” w celu odparowania.
Krem
Do miski wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy. Do margaryny dodajemy całą puszkę masy kajmakowej i wszystko dokładnie miksujemy.
Bezy
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier oraz ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy do szprycy i wyciskamy bezy (małe kupeczki), które pieczemy około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140 stopni. Jeśli nie mamy szprycy to wykładamy bezy łyżką, ale tak żeby nie były za duże.
Polewa
Tabliczkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej) rozpuszczamy w garnku, dodajemy masło a następnie ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto po wystygnięciu przekrawamy w poprzek na 2 równe części. Na dolną część wykładamy przygotowany przez nas krem (musimy zostawić trochę kremu, którym uzupełnimy miejsca między bezami). Na krem wykładamy bezy, tak aby całe ciasto było pokryte bezami.
Teraz puste miejsca (nie muszą być dokładnie zapełnione) między bezami wykładamy resztą kremu. Na bezy wykładamy górną część ciasta.
Wszystko polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: bezy, ciasto, cukier, czekolada, jajka, kajmak, kakao, mąka, margaryna, masa, murzynek, placek, polewa, proszek do pieczenia