Pączki ziemniaczane
Składniki
Ciasto
1 kg ziemniaków
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
10 dag drożdży
4 jajka
2 cukry waniliowe
2 łyżki octu
Dodatki
powidła
cukier puder
Podczas gdy na blogu pojawiają się przepisy na coraz to nowe ciasta przyszedł czas na lekką odmianę. Pokażę Ci dzisiaj jak przygotować bardzo pyszne pączki z ziemniaków. Pączki są proste w przygotowaniu a na pewno przypadną do gustu wszystkim domownikom lubiącym słodkości. Jest to znakomity sposób na szybki deser lub też kiedy mamy chęć na coś słodkiego a chcemy poświęcić na to jak najmniej czasu.
Ciasto
Na początek do miski wsypujemy mąkę, rozdrobnione drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem margaryny.
Następnie obieramy ziemniaki i wstawiamy do gotowania. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy margarynę i ugniatamy je na jednolitą masę.
Tak przygotowane gorące ziemniaki dodajemy do miski z mąką i resztą składników. Wszystko mieszamy najpierw łyżką, potem dłonią dokładnie ugniatając aby nam się dobrze wyrobiło ciasto oraz rozpuściły drożdże. W przypadku kiedy ciasto będzie się bardzo kleić do dłoni to maczamy dłoń w oleju (nie używamy mąki).
Po przygotowaniu ciasta nie czekamy na jego wyrośnięcie tylko od razu robimy pączki. Wygląd pączków zależy od naszej fantazji. Mogą to być całe pączki bez nadzienia, z nadzieniem lub też oponki czy inne jakie tylko sobie wymyślimy. Do robienia pączków również nie używamy mąki, zamiast tego ręce smarujemy olejem.
Przygotowane pączki również kładziemy na desce (blaszce itp.) posmarowanej lekko olejem. Musimy również pamiętać o tym żeby przygotowane pączki nie leżały za długo na desce bo mogą za bardzo urosnąć (staramy się je jak najszybciej wrzucać do gara).
Pączki smażymy na głębokim gorącym oleju tak aby miały złocisty kolor. Po wystudzeniu wszystkie pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: ciasto, cukier, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, mąka, margaryna, ocet, powidła