Ciasta z dodatkiem alkoholu to żadna nowość, co więcej często można spotkać te ciasta na urodzinach, imieninach i innych podobnych imprezach okolicznościowych. Przedstawię Ci dzisiaj jak przygotować jedno z takich ciast a mianowicie ciasto „Pijany przekładaniec”. Ciasto składa się z biszkoptu wyłożonego dżemem brzoskwiniowym. Na dżemie ułożona jest wkładka kokosowa wyłożona masą, na której z kolei znajdują się biszkopty nasączane alkoholem polane polewą czekoladową. Ciasto znakomicie nadaje się na wszelkie imprezy okolicznościowe oczywiście z udziałem dorosłych.

 

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

shrekshrek1

shrek2shrek3

 

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

shrek5pijprzek13

 

Wkładka kokosowo-makowa

Białka ubijamy na sztywno dodając cukier. Do ubitych białek wsypujemy mak oraz wiórka kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy łyżką.

pijprzek4pijprzek5

pijprzek6pijprzek7

 

Następnie dodajemy proszek do pieczenia i dalej mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładkę pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wkładkę odstawiamy do wystudzenia.

pijprzek10

 

Masa

Do miski wkładamy margarynę i miksujemy. Po chwili dodajemy stopniowo zimny budyń ciągle miksując.

pijprzek11pijprzek2

 

Polewa

Do rondelka wrzucamy margarynę, wodę, cukier oraz kakao. Wszystko zagotowujemy i gotujemy około 2 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy.

 

Teraz bierzemy się za końcowy etap przygotowania ciasta. Na przygotowany wcześniej biszkopt wykładamy dżem. Następnie na dżem układamy wkładkę kokosowo-makową, na którą z kolei wykładamy masę.

pijprzek14pijprzek15

 

Na masę kładziemy biszkopty maczane w alkoholu. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce.

pijprzek16pijprzek17

pijprzek18pijprzek19

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,