Rafaello
Składniki
Biszkopt
7 jaj
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa
1 biała czekolada
2 saszetki śnieżki
10 dag wiórek kokosowych
2 wafelki princessa kokosowe
1/2 litra śmietany 30%
Witam Cię na blogu. Tym razem zaprezentuję Ci bardzo pyszne ciasto jakim jest „Rafaello”. Ciasto to nie należy do najłatwiejszych do wykonania ale też nie należy do trudnych więc bez problemu będziesz w stanie go wykonać, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. „Rafaello” to 2 warstwy biszkopta przełożone w środku specjalnie przygotowanym kremem składającym się z wiórek kokosowych, białej czekolady oraz utartego wafelka kokosowego. Wierzch ciasta wyłożony jest cienką warstwą masy i posypany wiórkami kokosowymi.
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy z nich sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem a następnie czekamy chwilę aż napęcznieje. Do ubitych białek dodajemy żółtka ciągle ubijając. Kiedy mamy już ubitą pianę z żółtkami, to dodajemy po łyżce mąki dokładnie mieszając łyżką. Biszkopt pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Masa
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją, kiedy śmietanę mamy już ubitą, dodajemy śnieżkę i dalej ubijamy, około 3-4 minut.
Teraz w małym garnku rozpuszczamy białą czekoladę w 2 łyżeczkach mleka. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
Następnie do ubitej śmietany wsypujemy wiórka kokosowe, utarte wafle princessa(mogą być grześki, ale muszą być kokosowe) oraz lekko wystudzoną białą czekoladę i wszystko to miksujemy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na jedną część biszkopta wykładamy większą część masy, ale trochę zostawiamy, ponieważ przyda nam się na wierzch ciasta. Na masę kładziemy drugą część biszkopta, którą z kolei smarujemy resztą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: biszkopt, ciasto, cukier, czekolada, masa, placek, proszek do pieczenia, wiórka kokosowe