Rurki z bitą śmietaną
Składniki
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
25 dag margaryny
250 ml śmietany 22%
szczypta soli
Bita-śmietana
250 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru
1 śmietan-fix
Cześć. Mam dla Ciebie dzisiaj nowy przepis tym razem nie będzie to placek, ale także coś bardzo pysznego. Pokażę Ci jak przygotować rurki z bitą śmietaną, które są niewątpliwie bardzo smaczne, a zarazem proste do zrobienia. Rurki z bitą śmietaną to pyszne kruche ciasteczka, które przypadną do gustu każdemu kto tylko je spróbuje.Takiego przysmaku nie może zabraknąć na stole na żadnej uroczystości. Myślę, że nawet jeśli nigdy nie robiłeś/łaś rurek to nie będzie to dla Ciebie wielkim wyzwaniem i znakomicie sobie z tym poradzisz za pierwszy razem.
Ciasto
Wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy margarynę, śmietanę i szczyptę soli. Wszystkie składniki wstępnie rozdrabniamy nożem.
Rozdrobnione składniki wyrabiamy rękoma do uzyskania jednolitej masy. Teraz, gdy mamy już rozrobione ciasto, dzielimy je na 4 części.
Bierzemy jedną część i rozwałkowujemy na plaster o grubości około 2mm a następnie kroimy je w paski o szerokości około 1,5 – 2 cm.
W kolejnym etapie przygotowujemy rurki(w moim przypadku są to aluminiowe rurki o długości około 5 cm i średnicy 1cm, można kupić je w sklepach lub samemu sobie przygotować). Rurki aluminiowe smarujemy margaryną a następnie bierzemy pocięte wcześniej paski i zawijamy je na rurki.
Gotowe rurki układamy na blasze posmarowanej margaryną, i pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Tę samą czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków naszego ciasta.
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietanę, którą lekko miksujemy, po chwili dosypujemy 2 łyżki cukru oraz śmietan-fix ciągle mieszając. Śmietanę ubijamy do uzyskania puszystej konsystencji, a kiedy już będzie ładnie ubita napełniamy nią przygotowane przez nas rurki.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasteczka Tagi: cukier, margaryna, rurki, śmietan-fix, śmietana