Witam Cię w moim nowym wpisie. Tym razem przyszła pora na coś prostszego i szybkiego do upieczenia. Naszym celem będzie placek o jakże znanej wszystkim nazwie „sernik”. Sernik, który przygotujemy jednak nie będzie zwykłym sernikiem o jakim zapewne myślisz, będzie to sernik z brzoskwiniami. Sernik to bardzo pyszne ciasto ale z dodatkiem brzoskwiń to już naprawdę obłęd,  nie wierzysz??… a więc musisz się przekonać i upiec tego placka a ja postaram się pokazać Tobie jak to zrobić szybko a co najważniejsze dobrze.

 

Ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie to wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy już mamy ugniecione ciasto, dzielimy je na 3 części.

ser2ser5

Jedną część wkładamy do zamrażarki, a resztę ugniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.

ser7ser8

 

Masa serowa

Do miski wkładamy margarynę, cukier i jajko. Składniki te dokładnie miksujemy, dodając ser(półtłusty) zmielony wcześniej przez maszynkę. Pod koniec miksowania kiedy widzimy, że wszystko ładnie się połączyło dodajemy budyń i proszek do pieczenia cały czas miksując.

ser10ser11

Teraz na ciasto wykładamy przygotowany ser, następnie na masę serową wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie.

ser13ser15

Z 5 białek ubijamy pianę, dodajemy 1 szklankę cukru i mieszamy, następnie wykładamy pianę na brzoskwinie.

ser16

 

ser17

Z zamrażarki wyjmujemy trzecią część ciasta i ucieramy ją na grubych oczkach tarki do warzyw i posypujemy po wylanej przez nas wcześniej pianie.

 

Ciasto pieczemy 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu, jak ciasto lekko ostygnie, obracamy je, zdejmujemy papier do pieczenia celem odparowania. Po wystygnięciu i odparowaniu układamy gotowego placka w prawidłowej pozycji i posypujemy go cukrem pudrem.

ser21ser19

ser22

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , ,