Sernik z brzoskwiniami
Dodany przez ZosiaPiecze | komentarze 2
Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brzoskwinie
Masa-serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
Witam Cię w moim nowym wpisie. Tym razem przyszła pora na coś prostszego i szybkiego do upieczenia. Naszym celem będzie placek o jakże znanej wszystkim nazwie „sernik”. Sernik, który przygotujemy jednak nie będzie zwykłym sernikiem o jakim zapewne myślisz, będzie to sernik z brzoskwiniami. Sernik to bardzo pyszne ciasto ale z dodatkiem brzoskwiń to już naprawdę obłęd, nie wierzysz??… a więc musisz się przekonać i upiec tego placka a ja postaram się pokazać Tobie jak to zrobić szybko a co najważniejsze dobrze.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie to wszystko ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy już mamy ugniecione ciasto, dzielimy je na 3 części.
Jedną część wkładamy do zamrażarki, a resztę ugniatamy na blasze, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa
Do miski wkładamy margarynę, cukier i jajko. Składniki te dokładnie miksujemy, dodając ser(półtłusty) zmielony wcześniej przez maszynkę. Pod koniec miksowania kiedy widzimy, że wszystko ładnie się połączyło dodajemy budyń i proszek do pieczenia cały czas miksując.
Teraz na ciasto wykładamy przygotowany ser, następnie na masę serową wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie.
Z 5 białek ubijamy pianę, dodajemy 1 szklankę cukru i mieszamy, następnie wykładamy pianę na brzoskwinie.
Z zamrażarki wyjmujemy trzecią część ciasta i ucieramy ją na grubych oczkach tarki do warzyw i posypujemy po wylanej przez nas wcześniej pianie.
Ciasto pieczemy 45-50 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu, jak ciasto lekko ostygnie, obracamy je, zdejmujemy papier do pieczenia celem odparowania. Po wystygnięciu i odparowaniu układamy gotowego placka w prawidłowej pozycji i posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego:)
Kategoria: Ciasta Tagi: brzoskwinia, cukier puder, jajka, masa, placek, ser