Witam. Mam dla Ciebie dzisiaj wspaniałego placka o bardzo znanej nazwie. Zapewne nie raz próbowałeś/łaś batona snickers, i wiesz doskonale jak świetnie smakuje. Ja mam dla Ciebie o wiele korzystniejszą propozycję na upieczenie całej blachy takiego batona i myślę że smakiem nie gorszym od wspomnianego batonika a już na pewno będzie on zawierał mniej niekorzystnych dla zdrowia składników. Snikers to pyszny placek z delikatnym kremem przełożony miodowo-orzechową wkładką a z wierzchu polany czekoladową polewą posypaną orzechami włoskimi, który po prostu świetnie smakuje i na pewno zaskoczysz każdego kogo nim poczęstujesz.

 

Ciasto

Ciasto zagniatamy ze wszystkich podanych składników razem.

snk2snk5

Następnie ugniecione ciasto dzielimy na 3 części, które pieczemy osobno w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

snk6snk7

 

snk8snk9

 

Karmel

Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, miód, cukier waniliowy i podgrzewamy. Jak wszystko się połączy, wsypujemy orzechy, smażymy na wolnym ogniu około 5-10 minut.

snk10snk11

Następnie jeszcze gorący karmel z orzechami rozkładamy na ciasto i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

snk15

Masa

Gotujemy budyń z wszystkich podanych składników na masę. Do miski wrzucamy margarynę i ją miksujemy, do zmiksowanej margaryny wrzucamy powoli łyżką przygotowany budyń ciągle miksując tak, aby uzyskać delikatny krem.

snk19

Kiedy wszystko mamy przygotowane bierzemy się za wykańczanie placka. Na spód dajemy ciasto bez karmelu i wykładamy na niego 1/2 masy, przykrywamy ciastem z karmelem i wykładamy resztę masy. Wierzch placka przykrywamy trzecim ciastem. Placka polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.

snk17snk18

 

snk16

 

Smacznego:)


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , , , , , ,