Cześć, za oknem piękna złota jesień a sady i ogrody pełne są dojrzałych jabłek, które są znakomitym składnikiem na wszelkiego rodzaju słodkości. Z tego też powodu w tym wpisie pokażę Ci jak przygotować pyszny torcik jabłkowy. Torcik jabłkowy to 2 warstwy biszkoptu przełożone musem jabłkowym, na których znajduje się warstwa bitej śmietany posypanej tartą czekoladą. Jest to świetny pomysł na szybki i prosty dodatek do niedzielnego deserku przy kawie.


(Przepis na tortownicę o średnicy 26cm)

Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie w szklance roztrzepujemy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Kiedy żółtka trochę napęcznieją to dodajemy je do ubitych białek i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.

Po wymieszaniu biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu biszkopt odwracamy i zdejmujemy papier w celu odparowania.

Mus jabłkowy

Jabłka kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu. Następnie po lekkim przestudzeniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Bita śmietana

Do miski wlewamy śmietanę, wkładamy serek mascarpone oraz cukier waniliowy. Wszystko to miksujemy, uważając żeby śmietana się nie zważyła.

Wykonanie końcowe

Przygotowany wcześniej biszkopt przekrawamy w poprzek na dwie równe połowy. 2/3 jabłek wykładamy na pierwszą część biszkoptu i przykrywamy jego drugą częścią. Na wierzch wykładamy pozostałe jabłka.

Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy utartą czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego 🙂


Kategoria: Ciasta Tagi: , , , , ,