Tort z bitą śmietaną
Składniki
Biszkopt-biały
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Biszkopt-ciemny
6 jaj
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Bita-śmietana
1 litr śmietany 36%
6 śmietanfixów
4 łyżki cukru
Dodatki
1 puszka brzoskwiń
1 słoiczek wiśni
barwniki
W końcu nadszedł czas na pierwszego torta. Nie jest trudny w przygotowaniu ale też nie jest łatwy, dlatego musisz go robić powoli i dokładnie. Tort z bitą śmietaną jest przełożony na pierwszej warstwie wisienkami, natomiast na drugiej i trzeciej brzoskwiniami. Z wierzchu przykryty został wykrojoną masą cukrową oraz przyozdobiony bitą śmietaną. Na samym środku torta znajduje się róża przygotowana z masy marcepanowej.
Na wstępie napiszę, że przepis został przygotowany na tort o średnicy 25 cm.
Biszkopt biały
Bierzemy 6 jaj i oddzielamy białka od żółtek. 6 białek wrzucamy do miski a żółtka dajemy do szklanki i mieszamy je z proszkiem do pieczenia oraz octem. Teraz ubijamy wcześniej przygotowane białka dodając do nich cukier, kiedy białka już są wystarczająco ubite, wlewamy do nich przygotowane żółtka oraz dodajemy 6 łyżek mąki, ciągle mieszając. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Biszkopt ciemny
Biszkopt ciemny przygotowujemy dokładnie w taki sam sposób jak biszkopt biały, z tą różnicą, że zamiast 6 łyżek mąki pszennej dodajemy 4 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy 4 łyżki cukru. Wszystko miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy śmietanfixy i miksujemy około 5 minut.
Przygotowanie tortu
Oba przygotowane wcześniej biszkopty przekrawamy w poprzek na 2 równe połówki. Na spód torta kładziemy biszkopt ciemny, który następnie nasączamy ponczem przygotowanym z 1/2 szklanki przegotowanej wody, połowy cytryny i 3 łyżek cukru. Na wierzch biszkopta wykładamy część (według uznania) śmietany (którą możemy zabarwić kakao) i układamy odsączone z soku wiśnie. Teraz kładziemy biszkopt biały, który także nasączamy ponczem. Wykładamy śmietanę i układamy na niej pocięte w drobne kawałki brzoskwinie. Przykrywamy to ciemnym biszkoptem i na niego kładziemy także brzoskwinie.
Wszystko przykrywamy białym biszkoptem, na który wykładamy rozwałkowaną masę cukrową (jeśli nie masz masy cukrowej, możesz posmarować wierzch bitą śmietaną).
Boki torta wyrównujemy lekko nożem a następnie smarujemy cienką warstwą śmietany co ułatwi nam późniejsze dekorowanie. Kolor torta oraz to jak go przystroisz (ja stworzyłam różę z masy marcepanowej) zależy od Twoich upodobań oraz okoliczności na jakie jest przygotowywany.
Smacznego:)
A oto przykładowe torty:
Kategoria: Torty Tagi: biszkopt, brzoskwinia, cukier, mąka, proszek do pieczenia, śmietan-fix, śmietana, tort, wiśnie